Logga in

Blågul elinstallatör tränar inför yrkes-VM

Publicerad
18 maj 2015, 13:54
| Uppdaterad
24 feb 2021

När Johan Ledin på TF Ventilation & El i Örnsköldsvik vann yrkes-SM i Umeå förra året erövrade han också en biljett till årets yrkes-VM i Brasilien. Där är han en av de tävlande i elinstallation, en gren som vid förra VM hade 30 deltagare. Johan är nu mitt uppe i träningen inför VM, men det mesta av den sker på fritiden. På arbetstid får han just nu träning i uppdraget att genomföra en KNX-installation på ett större villabygge.

Den 11 augusti går startskottet för yrkes-VM i Sao Paolo, Brasilien. Då ska Johan Ledin från Örnsköldsvik försvara de svenska färgerna i grenen elinstallation. Just nu får han god träning som ensam ansvarig för elinstallationen i en villa utanför sta’n. Precis som på VM handlar det jobbet om att med en funktionsbeskrivning som utgångspunkt själv planera hur installationen ska byggas upp, genomföra den, programmera KNX och sedan prova att allt fungerar.

– Det att utgå från en funktionsbeskrivning istället för färdiga ritningar är nytt i årets VM. Meningen är att höja kunskapsinnehållet i tävlingen så att det inte bara är eleganta kabeldragningar och sådant som fäller avgörandet, berättar Johan Ledin.

I villan utanför Örnsköldsvik har Johan fått göra projekteringen själv.

– När jag kom hit fanns i princip bara en kladd på en ritning med placeringen av de flesta armaturer inritad. Sedan har jag fått komplettera själv, planera hur armaturer och uttag ska grupperas ur styrsynpunkt och sådant. Det har varit utmanande men kul, konstaterar Johan.

När Elinstallatören kommer på besök är Johan i full färd med att dra flexrör i ett vinterbonat uterum. Den mesta rördragningen är redan klar och en hel del tråd har också dragits i rören. Här och var i huset är det väldigt mycket rör i väggarna.

– Villan är arkitektritad och har en så speciell layout att det inte gått att komma fram med rören på så många ställen. Därför har det blivit tätt med rör på sina ställen, förklarar Johan. Han berättar att han själv ville lösa KNX-installationen med undercentraler ute i huset, men det sade husägaren nej till – av estetiska skäl. Därför har det blivit avsevärt mer ledningsdragning än vad som normalt varit fallet.

”Att utgå från en funktionsbeskrivning istället för färdiga ritningar är nytt i årets VM. Meningen är att höja kunskapsinnehållet i tävlingen så att det inte bara är eleganta kabeldragningar och sådant som fäller avgörandet.”

Johan Ledin

– I den här villan ska det mesta styras av KNX-en. Värmereglering, ljus, ventilation, garageportar ska regleras i samma system. Johan berättar att det här är den första villainstallation han gjort från grunden och att det också är den första KNX-installation han fått lösa helt på egen hand.

Johan bor fortfarande hemma hos sina föräldrar, på en gård i Sidensjö utanför Örnsköldsvik. Så här i förberedelserna inför VM är det ett plus att bo med gott om utrymmen, menar Johan. Han har intrett en träningslokal i en av byggnaderna på gården och hit kommer hans tränare med jämna mellanrum för att hjälpa till med förberedelserna inför VM.

– Sedan januari har vi kört träningshelger en gång i månaden. Då tränas det fredag till måndag, med hjälp av Per Svensson som är expert i elinstallation på VM, Pär Lundström från EIO och – framför allt – Oscar Sjögren, den svenske tävlande i grenen vid förra VM i Leipzig.

– Oscar är min personliga coach och tar nu över allt mer av tränaransvaret. I takt med att VM-tävlingarna har ryckt närmare har Per Svensson dragit sig lite tillbaka för att inte äventyra sin ställning som chefsexpert nere i Brasilien.

Under träningen har Johan kopplat centraler, bockat vp-rör och gerat kabelkanaler och inte minst tränat på installation och programmering av KNX.

– Gering av kabelkanaler är något vi inte gör så ofta i praktiken, men det är ett moment som tydligen har stor betydelse på VM, så därför har det blivit mycket av den varan för min del, skrattar Johan.

”Jag är förstås medveten om att min träning inte förslår långt vid en jämförelse med hur det tränas i länder som Japan och Korea där yrkes-VM tas avsevärt mer på allvar. Där tränar VM-deltagarna på heltid i tre år.”

Johan Ledin

 Han berättar att det blir en hel del okänd materiel att arbeta med på VM. I Brasilien är till exempel alla kablar mångtrådiga och ledarna har annan märkning och färg än vad Johan är van vid hemma i Sverige. Att skaffa fram materiel från Brasilien att träna på har varit och är fortfarande en av hans tränares största utmaningar.

Nu trappas träningen upp inför VM i augusti. Bland annat ska Johan och hans medtävlare få ett testprojekt att träna på – ett projekt som till 70 procent motsvarar den skarpa tävlingsuppgiften på VM. Då får han veta mer om hur han ska bära sig åt för att lösa uppgiften att bygga upp installationen så att den uppfyller funktionsbeskrivningen och får träna mer på den materiel och de moment som projektet innehåller.

– Jag är förstås medveten om att min träning inte förslår långt vid en jämförelse med hur det tränas i länder som Japan och Korea där yrkes-VM tas avsevärt mer på allvar. Där tränar VM-deltagarna på heltid i tre år, berättar Johan Ledin.

– I höstas hade vi en landskamp i Norge där jag fick en försmak av hur hög nivån är på tävlandet i internationella sammanhang. Det är en tuff konkurrens, men jag kommer i alla fall att ge allt jag kan för att erövra en bra placering i Sao Paolo, lovar Johan.

Den 6 augusti reser yrkeslandslaget till Sao Paolo. Det är 29 killar och tjejer som ska tävla i 27 olika grenar. De har setts ett par gånger redan för att lära känna varandra och teambuilda – och för att få mediaträning och mental träning inför VM-debuten.

– Det ska bli riktigt häftigt att få tävla i den blivande OS-arenan och inför en publik på tusentals personer, säger Johan Ledin.

FAKTA

Johan Ledin

• Är 22 år gammal

• Gick ut elprogrammet på Parkskolan i Örnsköldsvik 2012

• Femma i ECY Cup samma år

• Vann yrkes-SM i elinstallation 2014

• Bor hemma hos föräldrarna, på gård i Sidensjö

• Anställd på TF Ventilation & El i Örnsköldsvik

• Största fritidsintresse är skoteråkning om vintrarna