Storseger för Nässjögymnasium igen

Publicerad 17 apr 2015, 13:16

Jens Ottosson blev bäst av 2700 elever i ECY-Cup. Men hemma i Nässjö är han inte ensam om en pallplats. Brinellgymnasiet tog fyra av de översta fem placeringarna.

– Jag siktade på topp 40, men att jag skulle vinna det hade jag aldrig trott.

Det säger förstapristagaren Jens Ottosson från Forserum som med 100 rätt av 113 möjliga vann förra veckans ECY-Cup. Bakom segern ligger många timmar av egna övningar, förutom arbetet i skolan.

– Vår lärare har låtit oss öva mycket på formler och uppgifter som har förberett oss för provet. Sedan har jag övat i flera veckor före åtminstone en timme om dagen. Det gäller att klara 40 frågor på 60 minuter så det gäller att ha formler i huvudet så att det inte tar för lång tid på varje fråga, säger Jens Ottosson.

Du går ut skolan i juni, vad händer med dig och hur påverkar provet dina möjligheter?

– Jobba är det jag vill nu efter att ha suttit med det här teoretiskt i tre år. Jag hoppas att vinsten signalerar till arbetsgivarer att jag har bra kunskaper.

ECY-cup är tvådelad. Elsäkerhetsprovet motsvarar 40 poäng av de 113 poängen och det måste man klara för att senare, efter 1600 timmars lärlingstid, kunna få ut ECY-certifikatet. Resten av provet har flera funktioner, berättar Pär Lundström, EIO:s representant i yrkesnämnden.

– Vad har jag lärt mig under tre års gymnasium, det säger provet till eleven. För lärare är det en referens på hur väl en klass har tagit till sig undervisningen och hur bra en skola står sig över tid.

Det är vid gränsen för den obligatoriska elsäkerhetsdelen som den största skiljelinjen går. Historiskt sett så klarar 62-70 procent den på första försöket. Idag fredag gör en tredjedel om elsäkerhetsprovet.

ECY-cup är också nationell kvalificering för yrkes-sm där vinnaren kvalificerar sig till Worldskills – yrkes-vm. I Leipzig 2013 tog Sverige brons i installationsteknik och fjärdeplatsen i telekom. Det är ett av skälen till att många elever och lärare tycker att frågorna är för svåra, för att provet ska sålla ut de allra bästa.

– Det ska nästan inte vara möjligt att få full pott, säger Pär Lundström och fortsätter, det signalerar att du har mycket kvar att lära även om du är klar med din gymnasieutbildning.

Jens Ottosson får sällskap hemifrån Brinellgymnasiet på nästa års yrkes-sm av Alexander Edh från Bodafors som tog andraplatsen i tävlingen med 99 av 113 poäng. Han grämer sig lite över en fråga han missade om kabelarea för ett visst antal lampor.

– Jag fastnade lite på att det handlade om effektberäkning, men hade jag bara tagit fram strömmarna så hade det gått mycket snabbare. Är det 16 ampere så ska det vara 2,5 kvadratmilimeter.

Alexander Edh går i automationsinriktningen av elteknikprogrammet och efter examen väljer han mellan två olika firmor för sin lärlingstid, den ena är en installationsfirma och den andra tar både installationsuppdrag och automationsjobb inom industrin. Oavsett vad han väljer tror han att placeringen i ECY-cup kommer vara en fördel för honom på arbetsmarknaden framöver.

– Installationsdelen av provet handlar mycket om vad du kan och vill. Jag tror att det har stor betydelse att kunna visa upp att jag lyckades bra på ECY.

Både Jens och Alexander framhäver sin lärare Daniel Carnegård som ett viktigt skäl till att det gick så pass bra.

– Han har varit oerhört stöttande och förstående om man inte hänger med. Han är duktig på att berätta och kan ta en grej 20 svängar till om man inte förstår. Han tar ofta praktiska exempel på teori som gör det lättare att förstå

Det säger Alexander Edh och han får medhåll av Jens Ottosson. Och de är inte de enda som hyllar sin lärare. För andra året i rad utnämndes Daniel Carnegård till bästa lärare i Sverige i ECY-cup.

– Förra året var vi den första skolan någonsin där alla elever blev godkända [på delprovet i Elsäkerhet reds. anm.] på första försöket, säger Daniel Carnegård till tidningen Höglandet Nu.

Brinellgymnasiets tre klasser automation, järnväg och elteknik blev landets tre bästa i ECY-Cup 2015 och 14 av de 25 eleverna kom på topp 40. En annan skola som utmärkte sig var Luleå gymnasieby som hamnade på fjärdeplatsen med klass EE3B som hade 74,94 poäng i snitt av 16 elever och fick 7 elever på topp-40.