Logga in

”När man pratat med kunden har det krupit fram att det är gjort på hemmaplan”

Publicerad
7 maj 2024, 17:00

Samma färg på fas, nolla och  tändråd – det hittade elläraren Peter Bühler hemma hos en kund när han jobbade som elektriker. Men trots en och annan ”kan själv” gillar Peter Bühler att jobba med privatpersoner. Varför då?

Läs också:
”Det kändes som att det var lika bra att lägga ner”

Läs också:
”Det flög porslinsbitar runt om i ställverket”

Vad jobbar du med just nu?

– Nu jobbar jag som ellärare på Praktiska gymnasiet i Bromma. Sen har jag även efter mycket om och men startat en liten elfirma vid sidan av. Jag har ända sedan jag skolade om mig till elektriker haft tanken om att jag någon gång skulle starta en firman, nu känner jag att det ligger rätt i tiden.

Vad jobbar du helst med?

– Jag har hittat min nisch. Det är att göra elinstallationer hemma hos privatpersoner. Det tycker jag är jäkligt kul. Dels för att det brukar vara kortare jobb och sen när det är klart får man en kund som är jätteglad. Den känslan är fantastisk att ta med sig.

Vad är det värsta du sett under ditt yrkesliv?

– När jag varit hemma hos vissa privatpersoner har jag varit med om att det varit samma färger på kablarna i elinstallationer så att man inte kunnat skilja på vad som är fas, nolla och tändtråd. Att man ser att det inte varit någon elektriker som gjort det och när man pratat med kunden har det krupit fram att det är gjort på hemmaplan. Man blir så trött på att det finns folk som inte gör installationer korrekt

Bjud på ett misstag du har gjort?

– Det har varit när man inte satt fast nollan i en anläggning och det gått ut 400 volt. Då har det varit prylar som smällt.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Dels så gillar jag att laga mat. Jag kan stå länge vid spisen och helgerna kan gå åt att laga mat. Gärna det italienska köket. Men jag tränar även mycket och kombinationen att äta bra mat och träna gillar jag.

Vad stör du dig på?

Jag kan störa mig på att folk är trångsynta och inte har ett öppet sinne för saker och ting. När folk är fast i sitt eget tänk.

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Dels så gör jag en okulär besiktning och sen så använder jag naturligtvis spänningsprovare. Men sen så gör jag kontinuitetsttest och isolationstest enligt de regler som krävs.

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Jag klipper. För om jag sågar har man lärt sig att det hamnar spån och då vet man inte vad som kan hända, så klippa – självklart.

Dold talang?

– Jag tycker själv att jag är bra på att sjunga. Jag startade band som tonåring och var även med i Stockholms gosskör en gång i tiden. Musik har alltid funnits med och det är även ett måste när jag lagar mat. Att sjunga med medan man lagar, gärna med något gott i handen.

Första du gör på morgonen?

– Det första jag gör… är att kliva upp och kolla instagramflödet.

Melodi- eller rockfestival?

– Hellre rockfestival. Melodifestivalen har jag slutat titta på och jag säger blankt nej till att se på Eurovision.

Senaste hemmafix?

– Det var nog förra sommaren då vi tapetserade ett rum och en del av övervåningen också.

Vilken kollega i branschen vill du hylla?

– Spontant, Mattz Birath och hans firma ”Hyr en timma”. Jag tycker han har hittat sin grej och så gillar jag hans filosofi. Han gör även ett jobb som kunderna uppskattar mycket.

Läs också:
”Du är den sämsta chef jag någonsin haft”

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Generellt tycker jag att tidningen är bra och intressant. Det är roliga reportage.

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Det blir självklart något italienskt. Dels min egna hemmagjorda tomatsås som jag förädlat fram efter många tester. Kanske serveras den med en kycklingpiccata med risotto. Det skulle jag bjuda på. Det är egentligen inte min paradrätt – utan den jag gör bäst är en oxfilé med risotto och brysselkål, samt en egengjord rödvinssås.