Kräver elkraft som en mindre stad

Publicerad 19 dec 2014, 11:08 | Uppdaterad 24 feb 2021

Dreamhack är speciellt. För här kretsar så mycket kring el. Strömåtgången motsvarar ungefär vad alla datorer i en mindre stad förbrukar.

– På inga andra mässor drar vi fram så många 63 amperes uttag, säger Christian Lundin på Caverion, som drar fram elen till Dreamhack på uppdrag av Elmia.

En vecka innan volontärerna börja bygga upp Dreamhack är Caverion på plats och förbereder den ”grova” elen.

– Vi ser till att det finns kablar med handskar där Dreamhacks elteam kan koppla in elskåpen, servar utställarna med belysning och tunnare el, och ser till att matleverantörerna har el till sina mobila kök, säger Christian Lundin, arbetsledare på Caverion.

I två av mässhallarna tas elen från skenor i taket som det krävs saxliftar för att komma åt, och i den tredje tas den från golvet. Vid det här laget går arbetet på rutin. Dreamhack har huserat på Elmia i tio år, och Caverion har skött framdragningarna av el i mässhallarna i mer än ett halvsekel.
En veckas förberedelser

Förberedelserna med ritningar och annan administration tar cirka en vecka, och sedan tar installationerna ungefär lika lång tid. Samtidigt förklarar Christian Lundin att Dreamhack är speciellt på många sätt. För medan en traditionell mässa mest består av montrar handlar Dreamhack till största delen om el. Totalt går det åt ungefär 7000 ampere och det som drar mest är datorborden.

– Vi talar om en mindre stads strömåtgång, säger Christian Lundin.

Dreamhack är också Caverions största mässa sett till antal artiklar som företaget tillhandahåller.

– Då hyr vi ut i princip allt vi har, från belysning till el och vajer, säger Christian Lundin.

Mässorna på Elmia pågår vanligtvis inte heller på nätterna, men det gör Dreamhack. Därför har Caverion ett jourteam som garanterar att elen alltid fungerar fram till Dreamhacks utrustning.

– För det mesta händer det inte så mycket. Men ibland går det en säkring och då får elektrikern springa upp till Elmia och fixa problemet, säger Christian Lundin.

Vad tycker du om Dreamhack?

– Det är ett spektakel och helt fantastiskt. Från volontärerna som bygger upp och river till ungdomarna i varierande åldrar som dricker cola och äter pizza-slice. Dreamhack är världens största LAN-event och det är kul att Jönköping får ha det.