Logga in

Krav på fler YH-platser

Publicerad
3 jul 2014, 13:55

Sex branschorganisationer verksamma inom installation, däribland Elektriska Installatörsorganisationen (EIO), arrangerade i Almedalen en debatt om Yrkeshögskolan. Organisationerna kräver betydligt fler platser på Yrkeshögskolan. 

– För närvarande finns 18 utbildningar till hovslagare men bara 14 inom energi. Det tycker vi är fel. Energieffektivisering borde vara betydligt mer intressant för samhället, sa EIOs vd Jan Siezing.

Inbjudna till debatten på onsdagskvällen var Tomas Persson, nytillträdd generaldirektör för myndigheten för Yrkeshögskolan, moderaten Tomas Tobé, ordförande för utbildningsutskottet samt socialdemokraten Caroline Helmersson, också hon från riksdagens utbildningsutskott.

EIOs vd Jan Siezing representerade de arrangerande branschorganisationerna.

– Efterfrågan på våra företags tjänster ökar hela tiden, inte minst till följd av energieffektivisering. Men vi har ett stort problem: Vi behöver fler högskoleutbildade. Våra medlemsföretag säger att Yrkeshögskolan är en lämplig utbildningsform, men det finns inte tillräckligt med platser. Vi skulle behöva ytterligare flera tusen, sa han och fortsatte:

– Ett annat problem är kortsiktigheten då varje utbildning enligt nuvarande regler bara kan arrangeras två gånger. Vi skulle gärna se en mer långsiktig planering.

De båda inbjudna politikerna försäkrade att de också vill se fler platser, men några löften kunde de inte ge.

– Det finns utrymme för en volymökning men vi kan inte bara se till antalet platser, vi måste också bibehålla kvaliteten. Vi vill se längre tillståndsperioder för utbildningar och ett närmare samarbete med branscherna, sa Tomas Tobé.

– Vi kan konstatera att ökningen med 8 300 platser, som beslutats, inte är tillräckligt. Bara er bransch behöver ju uppenbarligen flera tusen platser. Vi vill se permanenta tillstånd för vissa utbildningar. Er bransch är ett bra exempel på det, för dessa utbildningar kan ju kopplas till övergripande miljömål, sa Caroline Helmersson.

Bakom debatten och ”installationsminglet” stod EIO, VVS Företagen och Säker Vatten, Entreprenörföretagen, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, Svensk Ventilation och Isoleringsfirmornas förening.