Hantverkarbristen: ”Kan bli förödande för Sverige”

Publicerad 4 jun 2014, 09:00

Svenska företags problem med att hitta rätt kompetens blir allt större, enligt en ny undersökning från Manpower Group. Det är en situation som även beskrevs i Elektriska Installatörsorganisationens (EIO) senaste konjunkturrapport. Och nu varnar Manpowers vd för att situationen kan bli förödande för tillväxten och för innovationskraften i landet.

Manpowers undersökning visar att drygt en tredjedel av svenska arbetsgivare vill anställa, men att de inte hittar rätt kompetens. Den yrkesgrupp där det råder mest akut brist är utbildade hantverkare, som elektriker, rörmokare och byggnadsarbetare. På andra och tredje plats kommer säljare och tekniker.

Samma utmaning tydliggörs i EIOs senaste konjunkturrapport, som visar att 75 procent av elteknikföretagen tycker det är ”ganska svårt” eller ”mycket svårt” att rekrytera elektriker. Hans Heldring, branschekonom på EIO och ansvarig för rapporten, kallar situationen för en ”hotbild”.

– Det är ett stort, kvarstående problem som på sikt kan bli ännu allvarligare. Som företagare kan man bland annat hjälpa till genom att engagera sig i elteknikutbildningen på den egna orten, säger han.

I Manpowers undersökning uppgav förra året 24 procent av de svenska företagen som svarade att de inte hittar rätt kompetens. I år är den siffran 33 procent. Det handlar om ett attitydproblem, anser Lars Forseth. Många tycker att elektriker och rörmokare har låg status.

Det är finare att vara arbetslös akademiker än att driva eget företag i elektrikerbranschen.
Lars Forseth

Därför tycker han att måste goda exempel från entreprenörskap måste lyftas fram, menar han.

– Det finns många duktiga elektriker och rörmokare som har ett företag på två, tre anställda och som lever ett jättebra liv. Det måste lyftas upp så att ungdomar är beredda att gå den vägen, säger Lars Forseth. 

Dessutom tycker han inte att Sverige är tillräckligt bra på att attrahera kompetens som inte finns i Sverige, och föreslår därför generösare arbetskraftsinvandring.

Sverige har nu trillat ner till ungefär samma nivå för rekryteringsproblem som övriga världen, enligt Manpower Group. 

Jan Siezing, vd på EIO, säger att det här är ett av problemen som EIO vill komma till bukt med – bland annat genom nya behörighetsbestämmelser. Nyligen träffade han regeringens utredare av elbehörighetssystemet, Bo Diczfalusy, och då diskuterades bland annat elektrikeryrkets status.

– Elektrikerna måste få en bättre ställning på marknaden. I dag bedöms kompetensen utifrån om det finns en anställning och ett överinseende av en behörig elinstallatör. Det är avgörande för elteknikbranschens utveckling att vi tydligt kan visa möjligheterna inom elektrikeryrket, säger han.