De hittar inga elektriker att anställa

Publicerad 23 jun 2014, 15:35

Elektrikerbristen är påtaglig – bland annat i Hälsingland. Elteknikföretaget Elektra har fått ta hjälp av ett rekryteringsföretag för att, förhoppningsvis, hitta någon att anställa.

Elektra skulle behöva rekrytera tio nya elektriker. I dag har företaget drygt 100 elektriker i Edsbyn, Alfta, Bollnäs, Hudiksvall och Gävle. Men det har inte gått att hitta några arbetslösa elektriker.

– För oss gäller bristen både elektriker, lärlingar, tekniker inom brandlarm, inbrott och passage och ledande montörer till byggen. Men det nya stödet för lärlingar, yrkesintroduktionsanställning, kommer nog att underlätta en del, säger Lars Lindh, vd på Elektra Hälsingland, till Elinstallatören.

Elektra är ett medlemsföretag i Elektriska Installatörsorganisationen (EIO), och Lars Lindh sitter även med i EIO:s styrelse. Han ser samma problem bland andra elteknikföretag.

– Det talas mycket om arbetslöshet men i vi ser istället att konjunkturläget är bättre än någonsin och beställningarna strömmar in. Det i kombination med nedläggningen av elektrikerutbildningen på gymnasiet här har skapat problem lokalt, säger han.

Lars Lindh har tidigare berättat för Helahälsingland.se att ytterligare en orsak till elektrikerbristen kan vara att det historiskt varit svårt för unga att få en lärlingsplats.

– Det är ett ansvar som branschen har att ta emot lärlingar. Det tycker jag är jätteviktigt, sa Lars Lindh då.