Två värdiga vinnare

Publicerad 19 maj 2014, 10:31

De tolv tävlande i elinstallation och telekommunikation kan sägas utgöra grädden på moset av unga svenska elektriker. Alla har de anledning att känna sig stolta över sina yrkesfärdigheter och över sin insats i tävlingen. Ändå var det två killar som hamnade överst på prispallen – Johan Ledin i elinstallation och Jonas Frölander i telekommunikation.

När det svenska yrkeslandslaget packar väskorna för att åka till nästa års yrkes-VM i Sao Paolo, Brasilien, är Johan Ledin från Sidensjö utanför Örnsköldsvik och Jonas Frölander från Nyköping två av deltagarna. Innan dess väntar ett års intensiv träning och förberedelser, men det är ingenting som oroar någon av dem dagarna efter SM-segern. Först gäller det att njuta av segerns sötma.

– Det är svårt att fatta att det var jag som vann. Jag kände mig bekväm med min insats även om KNX-programmeringen gjorde mig lite tveksam innan tävlingen. Det var ju något som jag inte provat på förut, men det var ju lika för alla deltagare, säger Johan Ledin.

Johan gick ut gymnasiet 2012 på Parkskolan i Örnsköldsvik. Han fick sommarjobb på TF Vent & El i staden och är kvar där sedan dess.

– Jag trivs med vardagsjobbet, men tyckte att det var lite speciellt på tävlingarna att jobba inför publik och att ha så mycket att göra på kort tid. Men nu är det avklarat och jag ser verkligen fram emot att få åka till Brasilien – det ska bli riktigt kul, konstaterar Johan.

Jonas Frölander trodde inte riktigt på sig själv efter första dagens tävling. Då såg han att andra var snabbare, så han ökade tempot. Andra dagen gick det bättre och efter vinsten i de båda snabbtävlingarna började han känna sig säkrare.

– Det var kul att tävla mot killar som alla var så fokuserade och duktiga. Jag kände verkligen av konkurrensen från de killar som jobbat ett år längre än jag, men jag hade tränat lite på fiber innan tävlingarna. Jonas berättar att några moment i tävlingen var helt nya för honom, men att han lyckades klura ut hur han skulle klara också dem.

Jonas gick ut ETG i Norrköping förra året och jobbar idag som servicelektriker på Caverion i Nyköping. På teleområdet har det blivit lite brandlarm och passersystem, men annars är det mest vanliga elinstallationer han sysslar med till vardags.

– Så det är skönt att ett år på sig att träna upp förmågan inför VM, berättar en riktigt nöjd Jonas Frölander ett par dagar efter SM-segern.