Logga in

Rekordstort startfält på yrkes-SM i Umeå

Publicerad
19 maj 2014, 09:49

Den 13-15 maj avgjordes årets yrkes-SM på Nolia i Umeå. Tävlingen var den största hittills i det svenska yrkestävlandets historia. Fler deltagare, fler yrken och fler yrkesuppvisningar än någonsin tidigare.

I grenen elinstallation var kampen jämn, men slutligen kunde Johan Ledin från Sidensjö koras som segrare. I telekommunikation var det före detta ETG-eleven Jonas Frölander, Nyköping, som knep SM-guldet.

Det är tio år sedan yrkes-SM började hållas under ett och samma tak. Den gången, 2004, hölls tävlingarna i Piteå. Lagom till tioårsjubileet var det dags för eliten bland unga yrkesutövare att dra norrut igen. Den 13-15 maj hölls yrkes-SM på Nolia i Umeå. Tävlingarna lockade cirka 15 000 åskådare – de flesta av dem elever och lärare från norrländska högstadieskolor.

Att väcka intresse för hantverksyrken och yrkesutbildning efter grundskolan är en av de viktigaste poängerna med att hålla yrkestävlingar. I år var mottot för tävlingarna ”Bli nåt” – en devis som syntes överallt på sta´n i Umeå innan och under tävlingsdagarna.

– Det har varit väldigt lyckade och väl genomförda tävlingar i år och vi som arbetat i tävlingsmontrarna har träffat riktigt många lärare och elever, konstaterade Pontus Slättman på EIO efteråt. Själv rörde han sig mest i den gemensamma tävlingsmontern för elinstallation och telekommunikation – för sista gången. Första juni tillträdde Pontus som ny vd för World Skills Sweden, den organisation som står bakom de svenska yrkestävlingarna.

– Ett uppskattat inslag i vår monter var ytan där besökare kunde prova på en del enklare installationsuppgifter. Det var många som tävlade mot varandra där och också många som uppmärksammade vårt bevis på mångfalden i elektrikeryrket. I montern fanns nämligen två unga kvinnliga elektriker – i slöja och elektrikerbyxor.

Tävlingen i elinstallation bestod i princip av samma moment som förra gången – en större installationsuppgift med olika styrningar där bland annat KNX ingick och en mindre belysningsinstallation med synlig kabelförläggning.

– Förra året introducerade vi riggar med lösa tavlor för installationen. Dem fick vi hjälp av MP-bolagen att ta fram, berättar Per Svensson. Per var huvuddomare i elinstallation och hade vid sin sida förra årets SM-vinnare Oscar Sjögren. Konceptet med riggar blev en succé och det visade sig hålla även i år.

– Vi har lite nya KNX-grejor på tavlorna i år, men annars är uppgiften den samma som jag tävlade med i Malmö för två år sedan, berättar Oscar. Att jobba som domare istället för att själv vara tävlande kändes fint, tyckte Oscar.

Jag minns hur spänd jag var innan tävlingen för två år sedan, så jag känner verkligen med killarna nu, förklarar Oscar under första tävlingsdagen och medger samtidigt att det ändå kändes lite lockande att själv vara med att tävla.
Oscar Sjögren

– Visst kliar det lite i fingrarna, skrattar han.

Förutom att klara själva installationsuppgiften skulle tävlingsdeltagarna också klara KNX-programmeringen av den installerade anläggningen, genomföra kontroll före drifttagning och ta anläggningen i drift. Ett moment med felsökning ingick också. Och så genomfördes i elinstallation tre olika snabbtävlingar – en med montage av RVC-lar, en med skarvning av en trefaskabel och en med montage av uttag i fönsterbänkskanal. Dessa tre tävlingar genomfördes på tid – snabbast vann.

I snabbtävlingarna utkristalliserades en tättrio bland de sex deltagarna, tre killar som knep de tre främsta placeringarna i alla de tre tävlingarna. Det var Jonas Bolling från Stockholm, Johan Ledin från Selånger och Hampus Sagemar från Nässjö. Erik Wester från Rättvik låg också bra till.
Jonas Bolling fick applåder för sin prestation i tävlingen med RVC-larm. Med tiden 12 minuter och 12 sekunder klarade han uppgiften snabbare än någon tidigare gjort vid yrkes-SM.

När tävlingarna blåstes av vid lunchtid på fredagen kunde domarna konstatera att det var ganska jämt i toppen. Ingen av deltagarna hade hunnit bli helt klar med det andra installationsmomentet, men Johan Ledin var bara fem minuter ifrån att ha provat och spänningssatt också den uppgiften och Jonas Bolling hade bara femton minuter kvar. Det var mellan dessa två toppstriden skulle stå och när poängbedömningen var klar stod Johan som segrare.

– Johan vann på sitt norrländska lugn, skulle jag vilja påstå, kommenterar Pontus Slättman.

– Han jobbade strukturerat och väldigt välplanerat och lärde sig KNX väldigt snabbt, fast det var han i och för sig inte ensam om. Pontus Slättman är imponerad av hur snabbt alla deltagarna satte sig in i KNX-programmeringen – ett moment som ingen av dem hade provat på innan tävlingarna.

Med sex man i startfältet blev tävlingen i telekommunikation den största hittills. Tidigare år har det som mest varit tre tävlande i den här grenen.

– Vi var fyra som kvalificerade oss förra gången, men en fick lämna återbud på grund av sjukdom, berättar Markus Pettersson. Markus vann SM-guldet i grenen sist det begav sig och var en av domarna i årets tävling – tillsammans med Simon Hyttsten, SM-vinnare 2010, och Joakim Carlsson från EIO.

Trots att det var fler tävlande än tidigare blev det en jämn tävling också i telekommunikation. Uppgiften var att installera infrastruktur för olika kommunikationsbehov – bild, tal och bredband.

– Här ingick skärmade och oskärmade kablar, fiber och trådlös kommunikation, berättar Joakim Carlsson. När installationen var klar skulle deltagarna sätta trafik på installationen.

– Det gällde att sätta en IP-kamera i drift. Momentet var lite mer omfattande än vid förra SM och det blev lite knepigt för en del av deltagarna. Joakim Carlsson är ändå imponerad över deltagarnas kunskaper och konstaterar att tävlingen blev jämnare än förra gången.

Till sist var det fiberhanteringen som fällde utslaget. Den var inte bara en del av den stora installationsuppgiften utan den var föremål för en av snabbtävlingarna, den i fibersvetsning. Här skulle deltagarna svetsa så många som möjligt av tolv fiber i en kabel på femton minuter, utan läckor vid det efterföljande genomlysningen. Jonas Frölander från Nyköping klarade nio svetsar medan tvåan Fredrik Nilsson från Kristianstad klarade åtta.

Utgången av tävlingen i telekommunikation var oviss inför sista tävlingsdagen, men efter en stark spurt kunde Jonas Frölander koras som segrare. Han hade minst fel i sin installation och hade också vunnit de båda snabbtävlingarna – förutom fibersvetsningen snabbtävlades det också i installation av datauttag i fönsterbänkskanal. Jonas kammade hem fem poäng mer än tvåan Ludvig Nordgren från Älekulla. Sedan skilde det bara en halv poäng till de båda treorna Hampus Andersson, Skövde och Mattias Lindström, Umeå.

Det känns som att vi är väl rustade inför yrkes-VM i Sao Paolo nästa år.
Joakim Carlsson

– Jonas Frölander kom igång lite trevande, men efter lunch på torsdagen lossnade det för honom. Han gjorde ett riktigt starkt race på slutet så det känns som att vi är väl rustade inför yrkes-VM i Sao Paolo nästa år, säger Joakim Carlsson.