Nedräkning: Yrkes-SM behövs mer än någonsin

Publicerad 24 apr 2014, 09:59

De tävlande inom elinstallation och teleinstallation i Yrkes-SM är utsedda och deras tävlingsinstinkter börjar nu vakna till liv. Dessutom är anmälningarna till Yrkes-SM 2014 fler än någonsin. Idén bakom Yrkes-SM är att hitta Sveriges skickligaste ungdomar inom praktiska yrken – något som är avgörande just nu när det gäller elteknikbranschen.

Drygt 40 yrken och över 300 tävlande är hittills anmälda till Yrkes-SM 2014, som pågår den 14-16 maj. Vinnarna utgör sedan yrkeslandslaget, som tävlar i EM i franska Lille i oktober och i VM i Sao Paulo 2015. Yrkes-SM 2014 hålls i Umeå, på Nolia-arenan.

– Intresset och kännedomen om Yrkes-SM ökar för varje år och det är väldigt kul att se den rekordstora siffran i antalet anmälda yrken, säger Pontus Slättman, ansvarig för grundutbildningsfrågor på Elektriska Installatörsorganisationen (EIO).

– Elteknikbranschen är självklart välrepresenterade under årets Yrkes-SM och EIO är med och arrangerar tävlingen för yrkeskategorierna Elinstallation och Telekommunikation, fortsätter han.

Elinstallatören har talat med några av dem som tidigare vunnit ECY Cup eller Tele Cup och därigenom kvalificerat sig till Yrkes-SM. Mattias Lindström, som gick på Telekommunikation-programmet på Dragonskolan i Umeå och i dag jobbar på Delt Elteknik AB, förbereder sig genom att ”i sin vardag som elektriker” försöka få arbeta med så många olika moment inom teleteknik som möjligt.

– Då kan jag tänka ut de bästa möjliga sätten att utföra dessa moment på. Jag får en hel del mängdträning nu också då jag kontakterar mycket datakabel på bygget där jag jobbar just nu.

Är du nervös?

– Jag har inte hunnit bli så nervös ännu, det lär väl komma några dagar innan tävlingen. Jag försöker se det hela som en kul möjlighet att träffa andra unga människor i samma bransch, även om jag i tävlingsmomentet förmodligen kommer tänka annorlunda, säger han och skrattar.

Även Jonas Frölander, som gick Telekommunikation på Elteknikbranschens Gymnasium (ETG) i Nyköping och i dag jobbar på Caverion, ska tävla i kategorin Telekommunikation.

– Efter att jag fick reda på att jag blev antagen till tävlingen har jag läst mycket teori om teleinstallationer. Jag har gjort mycket kontaktering av datauttag förut så därför har jag lagt mer tid på att lära mig att svetsa fiber. Jag har fått prova på det nu. De kommande veckorna före tävlingen kommer jag att fortsätta att plugga teori och gå igenom det som troligtvis kommer att dyka upp på tävlingen, säger han.

Han tror inte att nervositet blir ett problem.

– Jag kan nog bli lite nervös dagen innan, precis innan det börjar. Då kommer nervositeten släppa.

I dag är det glasklart att duktiga elektriker och teleinstallatörer behövs – och kommer behövas. När Elinstallatören nyligen talade med fiber-till-hemmet-organisationen FTTH Council Europes, svenska ordförande Karin Ahl, sa hon att framtidsutsikterna och affärsmöjligheterna för installatörer med rätt kompetens är gnistrande ljusa.

– Om vi ska kunna rulla ut så mycket fiber och så många projekt som vi vill och strävar efter så kommer det behövas mycket mer installationspersonal, men också mer elkompetens inom de komponenter som ska installeras. Det ser vi redan spår av i Sverige och Norden, sa hon.

Vidare försökte EIO i en omfattande undersökning bland gymnasiala utbildare nyligen ta reda på om dagens installationsutbildningar möter det kommande behovet av, till exempel, teletekniker. Det visade sig att relativt många, 20 procent, har börjat erbjuda den nya utgången Larm- och säkerhetstekniker. Men bara sex procent av skolorna har startat en utgång för tele.

Samtidigt får EIO signaler från branschen om att det i dag är svårt att hitta teletekniker, och om att fler stora aktörer, som Empower och Relacom, anger att de kommer ha stora pensionsavgångar de närmaste åren.

Det innebär alltså det kommer råda stor brist på teletekniker i branschen.

Här är samtliga tävlande, vilken skola de gått på och var de jobbar i dag:

FAKTA

Telekommunikation

Hampus Andersson, Skövde, Kavelbrogymnasiet, Relacom. 

Ludvig Nordgren, Älekulla, Marks Gymnasieskola, Elektro.

Emanuel Marcus Andersson, Skövde, Kavelbrogymnasiet, Caverion.

Jonas Frölander, Nyköping, ETG Nyköping, Caverion.

Mattias Lindström, Umeå, Dragonskolan, Delt.

Fredrik Persson, Kristianstad, Österänggymnasiet, Eltjänst i Hörby AB.

 

FAKTA

Elinstallation

Hampus Sagemar, Nässjö, Brinellymnaiset, Industrilås Nässjö.

Erik Wester, Rättvik, Stiernhööksgymnasiet Electra Hälsingland, pluggar även på KTH.

Jonas Bolling, Stockholm, Elektrikergymnasiet Stockholm, Skanska Electro AB.

Pontus Nilsson, Stockholm, Elektrikergymnasiet Stockholm, Läser på KTH.

Joel Karling, Borås, Viskastrandsgymnasiet. 

Johan Ledin, Rättvik, Parkskolan Örnsköldsvik, TF Ventilation & El AB.