Majoriteten klarade ECY Cup

Publicerad 1 apr 2014, 13:36

Resultatet av årets ECY Cup, det rikstäckande elteknikprovet för elever i tredje året på gymnasieskolornas elprogram, är här. Det finns ganska stora kunskapsskillnader mellan skolorna. Men de flesta får godkänt, och huvudsyftet med ECY Cup är att ge elever möjligheten att få sitt kompetensbevis.

– Man kan säga att historien upprepar sig i år, eftersom det är knappt 60 procent av deltagarna som klarar ett godkänt resultat, säger Pontus Slättman, ansvarig för grundutbildningsfrågor på Elektriska Installatörsorganisationen (EIO), och fortsätter:

– Skillnaderna mellan skolorna är dock stor när det gäller resultatet på elsäkerhetsdelen. Många har bra resultat medan andra har rent av dåliga, och det drar ner snittet i landet. Att mer än hälften av eleverna i en och samma klass inte klarar godkänt resultat på elsäkerhetsdelen är inte bra.

Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY) är ett samarbete mellan EIO och Svenska Elektrikerförbundet (SEF), och ECY Cup riktar sig till blivande elektriker och eltekniker. Nästan 100 procent av Sveriges skolor med elprogram deltar i tävlingen varje år.

Provet är tvådelat, ett elteknikprov och ett elsäkerhetsprov. Nästan 3 000 elever deltog i år, och den som kommer på första, andra eller tredje plats kvalificerar sig direkt till Yrkes-SM. Fjärde och femte plats ger en reservplats i landslaget.

– Vi kan se att det nu är ett antal skolor som årligen är med och fightas i toppen. Våra erfarenheter gör att vi näst intill kan favorittippa skolor, säger Pontus Slättman.

Han förklarar dock att efter omprovstillfället brukar 90 procent av deltagarna ha klarat provet.

– Det ger oss ännu en bekräftelse på att repetition är viktigt för att säkerställa att eleverna har med sig tillräcklig kunskap när de lämnar skolan.

FAKTA

Vinnarna

Individuella priser:

1. David Karlsson på EE11 Elteknik, Brinellgymnasiet, Nässjö. 97 poäng.

Direktkvalificering till
Yrkes-SM, Diplom, 2 000 kr, Skruvdragare EY7441 från Panasonic.

2. Felix Liao på EE11 Automation, Brinellgymnasiet, Nässjö. 96 poäng.

Direktkvalificering till
Yrkes-SM, Diplom, 2 000 kr, Skruvdragare vikbar 7410 från Panasonic.

3. Christoffer Carling på EE11C, Viskastrandsgymnasiet, Borås. 96 poäng.

Direktkvalificering till
Yrkes-SM, Diplom, 2 000 kr.

Klasspriser:

1. EE11 Elteknik, Brinellgymnasiet. 10 000 kr. Medelpoäng 86,62. Lärare: Daniel Carnegård.

2. EE11 Järnväg, Brinellgymnasiet. 6 000 kr. Medelpoäng 81,71. Lärare: Daniel Carnegård.

3. EE11, Tranemo Gymnasieskola, Tranemo. 5 000 kr. Medelpoäng 79,4. Lärare: Sven-Olof Egbo.

Lärarpris:

Daniel Carnegård, Brinellgymnasiet.

Värdebevis på sammanlagt 10 000 kr som ska användas till utbildning vid Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter (EUU).