Logga in

LED, LED och åter LED

Publicerad
28 apr 2014, 09:46
| Uppdaterad
15 apr 2021

Utvecklingen av lysdioder fortsätter i rasande fart och dominerar nu totalt belysningsmarknaden. Bland utställarna på Light + Building visades nästan enbart LED.

– Vi har faktiskt en annan ljuskälla i vår monter, men bara för att illustrera att LED är överlägsen, säger Malin Hoas, marknadskommunikatör på Zumtobel, världens största belysningstillverkare.

Ett faktum är också att Sverige tillhör de länder i världen där användningen av LED är mest utbredd. 

– Vi ligger före, helt klart. Sverige är den marknad där det säljs mest LED idag. Men det var likadant när T5-lysrören introducerades. Vi svenskar är snabba med att ta till oss ny teknik, säger Anders Kristensson på Thorn, som är en del av världens största belysningskoncern, Zumtobel.

Efter att besökt montrar tillhörande några av belysningsvärldens giganter, förutom Zumtobel exempelvis Philips, Osram, Fagerhult, Thorn och Erco, kunde Elinstallatören ganska snabbt ringa in ett antal faktum om var LED står idag.

Till att börja med finns nu så kraftiga lysdioder att armaturtillverkarna ofta inte behöver använda dem med högst ljusprestanda. Det sänker kostnaderna och möjliggör för minskad energiförbrukning och lägre värmealstring. Dessutom öppnar det för mindre armaturer och en nyskapande design.

– Vi brukar tala om prisprestanda, alltså att pris och ljusprestanda ska vara i balans, säger Ronnie Eriksson, marknadsansvarig på Zumtobel och en av Sverige främsta experter på LED, tidigare i många år ordförande i Belysningsbranschens LED-grupp.

Det står också klart att LED-ljusets generella kvalitet, som t ex färgåtergivning, har förbättrats dramatiskt de senaste åren och är nu ofta lika bra som för halogen eller tidigare glödlampor.

En LED-utveckling sker också tydligt mot speciell användning för olika ändamål, exempelvis en typ av LED för att på bästa sätt belysa kläder och textilier, en annan karaktär för bageriprodukter medan en tredje är optimal för grönsaker.
Staffan Annell på Annell Ljus och Form.

Han fortsätter:

– Det här gör det lite jobbigt för ljusplanerarna – att det nu utvecklas en hel del specialinriktade dioder, optimerade för specifika applikationer. Det gör det svårare att få ett helhetsgrepp. En del av denna utveckling innebär också ett större leverantörsberoende.

Ett tungt vägande bevis för att lysdioderna inte längre har problem med att återge färger är att specialutvecklade LED-armaturer numera används för att belysa Michelangelos väggmålningar i Sixtinska Kapellet i Vatikanen i Rom.

– Resultatet blev fantastiskt och överraskade även de mest skeptiska. Målningarna har tidigare närmast upplevts som svart-vita. Nu framträder Michelangelos färger som inte varit synliga på 500 år, berättar Cristoph Haeberlein, affärsutvecklingschef på Osram, som fick det prestigefulla uppdraget att belysa påvens kapell.

Bländning och värmealstring är som bekant lysdiodernas främsta grundproblem, särskilt markanta var de i diodernas barndom. Efter några dagars rundvandring på mässan kan vi konstatera att många tillverkare är så förtjusta i den höga ljusprestanda som nu kan uppnås med lysdioderna att de ignorerar bländningsfaktorn. Samtidigt sker det en enormt snabbt utveckling av linser som både eliminerar bländningen och skapar en behaglig spridning av ljuset.

Värmealstringen är också ett område som tillverkarna jobbat intensivt med och som inte längre beskrivs som ett problem. Osram, världens näst största tillverkare av lysdioder, visade upp färdiga LED-moduler på rulle för armaturtillverkare. Dessa kräver inte någon extern kylning utan kan sättas direkt mot vägg. Ändå är ljusprestandan (antal lumen per watt) högre än för T5-lysrör.

Just detta senare faktum, att LED numera är mer ljuseffektiva än lysrör var något som många tillverkare lyfte fram som en viktig milstolpe. Och eftersom priserna också sjunkit finns inte längre några egentliga skäl att välja lysrör framför dioder.

– Kontorsarmaturer med LED ligger nu i allmänhet på 105-110 lumen per watt. För en armatur med T5-lysrör är prestandan ungefär 90 lumen per watt, säger Viktor Olsson, nordisk marknadschef för inomhusbelysning på Philips.

Men utvecklingen av diodernas ljusprestanda går oerhört snabbt. På mässan demonstrerade Osram en LED-kontorsarmatur med hela 215 lumen per watt, och detta med 3000 Kelvin (färgtemperatur) och med ett Ra-index över 90 (färgåtergivning).

– Det är världsrekord, vad jag vet i alla fall. Vi tror att en armatur med den prestandan kommer att finnas på marknaden om ett till två år, säger Cristoph Haeberlein.

På tal om framtiden, vad tror då experterna om LED-armaturers utveckling de närmaste åren? Vad kommer vi att skriva om i samband med nästa Light + Building 2016?

– Reflektordesign tror jag är ett område som kommer att utvecklas snabbt. Många av de reflektorer som används idag är utvecklade för andra ljuskällor. Linserna kommer nog också ganska snabbt bli mycket bättre, säger Ronnie Eriksson på Zumtobel och fortsätter:

– Och om två år tror jag dessutom att OLED-armaturer kommit ner ganska mycket i pris och blivit kommersiellt gångbara.

Viktor Olsson på Philips tror också på en ny vår för OLED.

– OLED är bländfritt och behagligt, men fortfarande mycket dyrt. Tekniken kommer dock aldrig ersätta LED som allmänbelysning. Exempelvis går det ju inte att punktbelysa med OLED.
Om man bortser från tekniken och istället tittar på design så hoppas Staffan Annell att denna ska få ett uppsving de närmaste åren.

– Efter att ha gått runt på mässan kan jag konstatera att det faktiskt inte är så mycket som riktigt sticker ut. Många tillverkare visar fortfarande traditionell design och sätter bara in LED som ny ljuskälla.

– Om två år, på nästa Light + Building, kommer vi säkert få se betydligt mer där design och funktion är skapat helt utifrån lysdiodernas specifika förutsättningar. Det finns så många nya möjligheter i jämförelse med mer traditionella ljuskällor. Inte bara platta, böjda eller cirkulära former.

Överlag är dock experterna nöjda med det de sett på Light + Building.

– Jag tycker att det är en fantastisk mässa. Det finns ett större utbud av kvalitetsprodukter och ljusprestandan och teknikinnehållet har ökat rejält. Men gapet mellan bra och dåligt har också ökat markant. De bra lysdioderna har blivit ännu mycket bättre men de dåliga är fortfarande lika dåliga, avslutar Staffan Annell.