Framtidens förort är utsedd

Publicerad 9 apr 2014, 14:03

Den årliga tävlingen Future City avslutades i går. Efter vårens fem regionala delfinaler hölls riksfinalen den 8 april på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm. Pershagenskolan i Södertälje vann förstapriset, 25 000 kr, med staden Riggotown.

Future City är en tävling för årskurs 6-9 där eleverna får möjligheten att vara framtidens samhällsbyggare. Med entreprenörskap och hållbar stadsutveckling i fokus fick varje lag skriva en uppsats, bygga en skalenlig stadsmodell och skapa sitt framtida samhälle i programmet Minecraft. Ett 60-tal skolor från hela landet deltog i tävlingen som startade i oktober förra året. Sju skolor gick vidare efter de regionala finalerna och tävlade i gårdagens riksfinal. Årets tema var En stad i staden, med frågeställningen: Hur ser framtidens förort ut?

Juryns motivering för det vinnande bidraget var: “Ett idétätt förslag med en fot på skateboarden och den andra i framtiden – ser ut att klara en hållbar utvecklingskurva. Förslaget går på djupet och dit behöver ljuset flöda”.

På andra plats kom Viktor Rydberg samskola i Djursholm med sin stad Greenville. Juryns motivering lyder: ”Drivet av snilleblixtar, lyser förslaget upp en framtid där småskalighet samspelar med realistiska lösningar. Greenville ser ut som den heter och siktar mot månen.”

På tredje plats kom Sandeplanskolan i Höllviken med sin stad Brückville. Juryns motivering lyder: ”Högt, tätt och blött – invånarna i Brückville badar i omsorgsfulla lösningar. Lånar naturens smartaste tekniker och tar oss i raketfart till framtidens stads- och förortsbyggande.”

– Det är otroligt hög nivå på tävlingsbidragen. Jag hoppas att eleverna har blivit inspirerade att söka sig till vår bransch där de verkligen kan bidra med sitt nytänkande, säger Helene Dahlgren, tävlingsansvarig.

Tävlingen arrangeras av organisationer inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Elektriska Installatörsorganisationen (EIO).

FAKTA

Delpriser och medarrangörspriser

Bästa datorstad: Wallbergsskolan i Halmstad.

Bästa muntliga presentation: Teg Centralskola i Umeå
.

Bästa rörliga del: Fagrabäckskolan i Växjö.

Sveriges Byggindustriers pris för bästa modell: Sandeplanskolan i Höllviken.

Tidningen Byggindustrins pris för bästa uppsats: Pershagenskolan i Södertälje.

Svensk Byggtjänsts pris för årets tema (förorten): Wallbergsskolan i Halmstad
.

Svenska Teknik&Designföretagens pris för bästa laganda: Teg Centralskola i Umeå.

Energi och Miljötekniska föreningens pris för bästa energi-och miljötekniska systemlösning: Wallbergsskolan i Halmstad
.

Trafikverkets pris för bästa trafiklösning: Apelskolan iUllared.