Brist på elektriker i väst

Publicerad 10 feb 2014, 12:00

Flera elteknikföretag i och runt Strömstad i Västsverige söker hantverkare – men kan inte hitta några. Det är antingen bostadsbrist eller utvandring till Norge som ställer till det. Det skriver Strömstads Tidning.

Åhlunds El, som tillhör Bravida, och Strömstad Värme och Sanitet, som är medlem i Comfort-kedjan, är några av de företag som söker elektriker och servicetekniker, inköpsansvariga, projektledare och VVS-montörer. Jobbansökningar kommer in från hela landet, men de sökande har sedan ingenstans att bo.

– Om det fanns bostäder vet jag inte om det skulle vara lättare men det skulle vara ett hinder mindre i alla fall, säger Berndt Wiklund, avdelningschef på Åhlunds El, som söker två eller tre elektriker, till Strömstads Tidning.

Många potentiella medarbetare som just avslutat sin lärlingsutbildning åker dessutom till Norge och jobbar.

– Vi exporterar de färdiga elektrikerna till Norge. Vi tar in lärlingar, lär upp och sedan tar Norge dem, säger Berndt Wiklund.

I Norge ligger lönen cirka 10 000 kronor högre i månaden, skriver tidningen.