Varsel om strejk – här är bolagen där elektrikerna ska lägga ner arbetet
Förhandlingarna om ett nytt avtal mellan fackförbundet Elektrikerna och Installatörsföretagen har gått i stå. Och det råder oenighet om vad man inte kommer överens om. ”Otänkbart”, säger arbetsgivarna om fackets krav.
Fackförbundet Elektrikerna varslar om strejk på flera orter i Sverige efter att man inte har kunnat komma överens med Installatörsföretagen i avtalsförhandlingarna.
– Vi måste försvara oss mot arbetsgivarnas långtgående krav på försämringar, såsom oförutsägbara arbetstider och otrygga anställningar. Trots stora ansträngningar från vår sida för att lösa frågor vid förhandlingsbordet ser vi nu tyvärr ingen annan väg framåt än att varsla om strejk, säger Mikael Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerna.
Enligt facket vill Installatörsföretagen att bland annat att företagen ska kunna förlägga arbetstiden under fler av dygnets timmar och på helger, samt göra det möjligt att anställa personer utan krav på utbildning samt att göra det lättare att säga upp personal.
Men Installatörsföretagen har en helt annan bild av var motsättningarna finns:
– I motsats till vad Elektrikerförbundet kommunicerat kring varslet är vår övertygelse att det här handlar om att de vill att arbetsgivarna ska ta över deras kostnader för facklig verksamhet, vilket såklart är otänkbart, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.
– Vår bransch har varit svårt utsatt under lång tid med svag konjunktur och en orolig omvärld, att i det här läget varsla om strejk är oansvarigt, säger Henrik Junzell.
Han fortsätter:
– De vill att medlemsföretagen ska finansiera fackets del av ackordssystemet. Detta trots att arbetsgivarna redan har egna kostnader för ackordet i form av anpassade affärssystem och granskning av ackordssedlar, säger Henrik Junzell.
Läs också:
Förhandlingar om elektrikernas löner har startat – parterna har växlat krav
Konfliktåtgärderna träder i kraft den 14 maj kl. 05.00. Varslet innebär total arbetsnedläggelse och blockad av arbetsuppgifter, vilket innebär att ingen får utföra arbetsuppgifter som omfattas av strejken.
Varslet omfattar cirka 750 elektriker på Eitech, Bravida och Assemblin i Hudiksvall, Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå, Luleå, Boden, Gällivare, Kalix, Malmö, Halmstad, Norrköping, Kista, Solna, Falun, Västra Frölunda, Floby, Tystberga och Södertälje.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen