Logga in

Så drabbas du om det blir strejk

Publicerad
25 nov 2020, 14:37
| Uppdaterad
24 feb 2021

87 byggen drabbas om byggstrejken bryter ut på fredag morgon. Det innebär att även VVS-montörer och elektriker på plats påverkas.

AVTAL 2020 På fredag 27 november tas 1 400 byggnadsarbetare ut i strejk, om inte arbetsgivare och fack kommit överens innan dess.

Installationsavtalet klart: Så ökar elektrikernas löner

Varslet gäller Byggavtalet, men även VVS- och elföretag kan drabbas i andra hand.

Elektrikernas Installationsavtal blev nyligen klart och Teknikinstallationsavtalet är inte uttaget i konflikt.Det är bara Byggavtalet där Byggföretagen är motpart till Byggnads som omfattas av strejken.

Henrik Junzell, Installatörsföretagen

– I och med det är vi inte med i den medling som nu pågår, men det troliga är att medlarna kommer att lägga fram en hemställan det vill säga ett avtalsförslag i morgon, torsdag. Om parterna då inte kommer överens så har medlarna möjligheten att skjuta på varslet om de anser att det är bra för medlingsarbetet, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Men blir det strejk kommer det leda till stora kostnader varje dag för företagen. Enligt Byggföretagens beräkningar kan strejken kosta 100–200 miljoner kronor per dag.

För de VVS- och elföretag som arbetar på ett bygge som omfattas av strejken kan det bli svårt att utföra abetet, särskilt om strejken blir långdragen. Då finns det möjlighet att permittera arbetstagare. Under permitteringstiden betalar då arbetsgivaren permitteringslön.

Bland de arbetsplatser som Byggnads eventuellt tar ut i strejk finns Skanskas byggande av Skandinaviens första nollenergi-hotell i Solna och Peabs utbyggnad av Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Andra exempel på arbetsplatser som omfattas av strejken är:

  • Nya Burlövsbadet, NCC bygger ny simhall i Burlöv.
  • Citadellstaden, Skanska bygger nytt kvarter i Malmö, med kontor och bostäder.
  • Vädersnipan i Karlstad, Peab bygger 123 hyreslägenheter.
  • Bostadsrättsföreningen Skärgården i Karlskrona, JSB Construction bygger 49 bostadsrätter.
  • Skistar Lodge Hundfjället i Sälen, Peab bygger nytt hotell.
  • Kvarter 1 och kvarter 7–9, Kiruna, Nåiden Bygg AB bygger omkring 300 nya bostäder och ett 50-tal butikslokaler i samband med stadsomflyttningen.

Byggnads strejkvarsel är en trestegsraket där det första varslet alltså träder i kraft 27 november. Det andra varslet träder i kraft 3 december och det tredje 9 december.

Enligt Byggnads är det inte lönenivåer som ligger till grund för strejkvarslet, utan att motparten Byggföretagen inte velat ”ta tag i problem med dödsolyckor och arbetslivskriminalitet”.

Hela listan över byggen som kan bli uttagna i strejk finns här. Källa: Byggnads