Logga in

Mystisk laddboxstöld: ”Det är väldigt konstigt”

Publicerad
6 maj 2024, 06:30
| Uppdaterad
3 maj 2024

Tjuvarna visste precis vilka specialverktyg som behövdes. De stal sju laddare, skruvade bort bakplattorna och klippte av ledarna inuti boxarna. Men de missade en avgörande detalj.

Text

En natt i april fick kunden sju laddare från Zaptec stulna. Lars Blomkvist, som var sjuk när han fick samtalet, blev förvånad av beskedet. 

VD:n om stölden:
Här är skälen till att laddboxstöld är en dålig idé

Mer om stölder:
Stor solcellsstöld: ”Verkar handla om ett beställningsjobb”

– Jag har aldrig hört talas om laddare som blir stulna och har aldrig läst om detta i tidningar. Så det är väldigt konstigt, säger Lars Blomkvist.

Lars Blomkvist beskriver hela situationen som märklig och menar att det är meningslöst att stjäla en laddare. Mycket eftersom det inte går att få ut full effekt i laddarna om man inte kopplar upp laddaren mot nätet i portföljen.

–  Monterar man upp laddaren i ett offline läge går de ner på ett ”mini-mode” och ger en effekt på 6A. Det är ju en väldigt låg laddning. Jag vet inte ens vem som ska vilja köpa en ensam laddare och fattar inte ens varför de har stulit laddarna. Det är skillnad om du kan använda dem i ett stort laddsystem, men det går ju inte nu, säger Lars Blomkvist.

Laddarna är fästa med hjälp av ett snabbkopplingssystem, där laddaren tycks upp på en bakplatta. Efter att Lars Blomkvist tillfrisknade åkte han till kunden för att kolla vilken skada tjuvarna hade orsakat och såg att två laddare fanns kvar. Han öppnade upp en av laddarna och såg att de börjat skruva upp de bakre skruvarna.

–  Tre-fyra stycken skruvar var inte dragna, så laddaren satt helt löst, men jag misstänker att det hade kommit någon förbipasserande och tjuvarna drog. Annars hade de säkert tagit den också, säger Lars Blomkvist. 

Förutom själva laddarna var även bakplattorna nedmonterade och ledarna inne i boxarna klippta. Lars Blomkvist poängterar att det tar tid att montera ner en laddare och kräver rätt verktyg, bland annat ett specialverktyg för att ens kunna öppna upp anordningen. 

–   Du måste även ha långa hylsnycklar för att kunna komma åt skruvarna och skruva ur dem från själva bakplattorna.  Det är inte något som man bara har på sig som tjugoåring.  Sen måste man ha skruvdragare och hela faderullan, för sen sitter själva bakplattan också inne i träet, säger Lars Blomkvist.

Mer om stölder:
Så skyddar du solcellerna från tjuven

Lars Blomkvist har spärrat laddarna och kunden har kontaktat sitt försäkringsbolag.