Logga in

Så skyddar du solcellerna från tjuven

Publicerad
3 mar 2017, 08:00

En stålkula i skruvhuvudet stoppar tjuven i solcellsanläggningen.

Åke Eiborn utanför Värnamo fick alla sina solceller stulna i veckan. Det rapporterade först SvT Småland. Att få loss de 40 panelerna gick smidigt för tjuvarna – det krävdes bara en vanlig skruvdragare. 

”Vi har inte sålt något sådant skydd på den svenska marknaden ännu vad jag känner till. Och jag har faktiskt inte hört talas om några stölder heller”

Martin Cederström, marknads- och affärsutvecklingschef Rexel.

 

Men det finns enkla lösningar för att skydda solceller från stöld. Det berättar Martin Cederström, marknads- och affärsutvecklingschef på grossisten Rexel. Företaget marknadsför exempelvis produkten Secufix från Schletter, en tysk tillverkare av montagesystem för solpaneler. Man stansar helt sonika in en liten kula i rostfritt hål i skruvhuvudet på några av de skruvar som fäster panelen i stativet. Sedan kan tjuvarna inte få in något verktyg för att lossa skruven.

– Vi har inte sålt något sådant skydd på den svenska marknaden ännu vad jag känner till. Och jag har faktiskt inte hört talas om några stölder heller, säger Martin Cederström.

I solcellslandet Tyskland har stöldligor däremot härjat de senaste åren. Både solceller och växelriktare har stulits i hundratals räder, rapporterar den tyska branschtidningen PV-magazine.

Åke Eiborns solcellsmoduler stod på marken och var därmed lätta att komma åt för tjuvarna. De flesta installationer görs på tak, där de är mer svårtillgängliga.

– Panelerna väger ungefär 18 kg styck och det skulle vara jätteknepigt att få ner dem utan en skylift, säger Martin Cederström.

Jonas Lindahl, som är talesperson på branschföreningen Svensk Solenergi, känner bara till en tidigare solcellsstöld i Sverige. Den inträffade i oktober 2014 när 2 ton solcellspaneler stals vid bygget av en stor solkraftspark utanför Arvika.