Logga in

Här är skälen till att laddboxstöld är en dålig idé

Publicerad
6 maj 2024, 06:29

På en natt försvann sju laddboxar av märket Zaptec. Men det finns skäl att tro att boxarna är värdelösa och inte kommer kunna användas igen, berättar Zaptecs interim vd för Elinstallatören.

Text

John Wastring är interim VD på Zaptec och här berättar han varför stölden av laddboxarna troligen inte kommer ge tjuvarna några pengar. Han berättar att de har markerat serienumrerna på boxarna som stulna, vilket kommer att synas om de skulle installeras i en ny installation. 

Elektrikern Lars Blomkvist om stölden:
Mystisk laddboxstöld: ”Det är väldigt konstigt”

Läs mer om stölder:
Tvingas köpa nya verktyg efter varje inbrott

– Vi har också inaktiverat serienumrerna. Det går inte att driftsätta laddarna, vilket gör att jag inte riktigt ser det som en lukrativ kriminell handling att sno laddboxar i och med att de är obrukbara, säger John Wastring. 

I och med att boxarna blir inaktiverade efter stölden kommer de inte kunna driftsättas mot Zaptecs cloud. Om de skulle installeras upp på nytt kommer det upp ett meddelande som säger att serienumret är inaktiverat. 

– Boxar som inaktiveras kan inte strömsättas alls. Så du kan ju inte bruka dem i en installation på det sättet, säger John Wastring.

Läs mer om stölder:
Så skyddar du solcellerna från tjuven

Det är första gången John Wastring är med om att laddboxar blir stulna på detta sätt. Anledningen till att få laddboxar blir stulna grundar sig i att de blir inaktiverade och obrukbara enligt honom. 

– Vi kommer fortsätta jobba på det sättet som vi gör i dagsläget, att boxarna blir inaktiverade och obrukbara. Det verkar antagligen förhindra att det sker mycket stölder, just för att det inte finns någon riktig vinning i det, att sälja en obrukbar box vidare på marknaden, säger John Wastring.