Logga in

Får neutralledare och skyddsjord sitta på samma skena?

Publicerad
15 maj 2024, 08:27

Ett TN-C-S-system ska PEN-ledaren delas upp i skyddsjord och neutralledare. Men får dessa sitta på samma skena? Elsäkerhetsexperten Joakim Grafström på SEK reder ut frågan.

Text

Fler expertfrågor:
Får man använda stickproppar gjorda av trä?

Ännu en expertfråga:
Hur nära en extern värmekälla får kabeln ligga?

Fråga: Får neutralledare och skyddsjord sitta på samma skena i elcentralen?

Svar: Det är okej. Det är helt upp till tillverkaren av kopplingsutrustningen att ange hur många och vilka ledare som kan monteras under respektive skena eller anslutningsklämma. I ett fasadmätarskåp är det inte ovanligt att inkommande PEN-ledare delas upp i skyddsjords- och neutralledare som ligger under samma klämma/skena. 

I en TN-C-kopplingsutrustning (huvudcentral) förekommer att utgående huvudledningar matar ut med separata skyddsjords- och neutralledare som är anslutna båda två till en PEN-skena. För gruppledningar är vanligen kopplingsutrustningarna bestyckade med separata skyddsjords- och neutralledarskenor från vilka respektive ledare ansluts till.

Ännu en expertfråga:
Kan inkommande PEN bli anläggningsägarens ansvar