Logga in

Här är företaget som grävt sig in i projekten

Publicerad
13 feb 2023, 08:23

Efter två tunneljobb som underentreprenörer fick Fyrstads Entreprenad nog. När det var dags för tredje tunneln lade de själva ett bud på hela renoveringsprojektet.

– Jag började själv på Fyrstads 2012 och blev vd när Fyrstads Entreprenad startades 2016. Redan från starten var vi på det klara med att verksamheten hade större potential än vad som tidigare utnyttjats i mer traditionella elinstallationsuppdrag, berättar Marcus Berntsson. 

Med sig från tidigare jobb på bland annat Midroc hade han en idé om att satsa på att bredda verksamheten och gå mer in för helhetslösningar och totalentreprenad. När sedan Fyrstads Entreprenad slogs samman med Fyrstads Teknik förra året och blev Fyrstads Entek, jämnades vägen för att ta annorlunda och unika projekt.

Vd Marcus Berntsson pratar digital marknadsföring med Jenny Josefsson, marknadschef i Fyrstadsgruppen.

– Tanken på att flytta uppåt i värdekedjan föddes i samband med att vi fick ett uppdrag av NCC att göra eljobb och annat i samband med renoveringen av två tunnlar i Uddevalla. Vi levererade ett jättefint resultat och alla var nöjda utom vi själva som frågade oss varför vi skulle vara beroende av andra entreprenörer i projektet utan att kunna påverka hur de jobbade. Så när Trafikverket gick ut med upphandlingen av en tredje tunneln tog vi mod till oss och lade in ett anbud som totalentreprenör i stället – och vann det.

Ett annat framgångsrikt företag:
Så lyckades 2Electrify växa snabbt utan minussiffror

Marcus Berntsson berättar att företaget tog hand om allt från bergsförstärkningar och gjutarbeten för större vattenmagasin att fånga upp dagvatten från tunnlarna till ny smart belysning som anpassar ljusintensiteten i tunnelmynningarna för att det inte ska bli för snabba skiften för bilisterna när de kör in eller ur. Den funktionen var man här först med i Sverige.

Idag har arbetsstyrkan breddats med nya kompetenser. I Entek finns projektörer, projektledare, elektriker och montörer men också snickare och grävmaskinister.

– Så nu kan vi koncentrera oss på projekt där vi själva står för i det närmaste all kompetens och har egen maskinutrustning för det. Marcus Berntsson pekar på solparker som ett gott exempel på hur hans företag arbetar numera. 

– Vi har blivit helhetsentreprenörer för projekt med solparker på typiskt 1 MW. Vi projekterar, administrerar, schaktar, monterar och installerar – ordnar med arrendefrågor och svarar för service när allt är klart. Kunderna vill ha allt ordnat på ett bräde, så vi välkomnar dem till oss!

Tre av solparkerna är av lite annorlunda konstruktion. I samarbete med Blue Systems, ett företag som bygger vajerräcken för vägbyggen, har Fyrstads Entek utvecklat ett montagesystem som är baserat på vajrar. Genom att hänga upp panelerna i dem kan antalet markstativ minskas avsevärt – och med det kostnaden.

– Vi fick hjälp av grossisten att testa det här i vindtunnel, så vi vet att det håller, poängterar Marcus Berntsson.

Totalt har Fyrstads Entek byggt sex solparker så här långt och man jobbar aktivt med att sätta i gång flera projekt, upp till 5 MW och något ännu större. 

Grävresurserna hos Fyrstads Entek kommer väl till pass när företaget installerar snabbladdare.

– Det är bra storleksklass och mycket mer lättarbetat än de riktigt stora projekten där det ofta blir utdragna turer kring tillstånd och sån´t, konstaterar Marcus Berntsson.

Att företaget numera har egen schaktkompetens har också gjort det möjligt att ta sig an projekt kring ställverksbyggen och kabelförläggning på högspänningssidan och anläggning av snabbladdare för elbilar.

– Här arbetar vi åt elnätsbolag och större industriföretag som har egna hög- eller mellanspänningsanläggningar. Elnätsbolagen vill ofta använda egen personal till själva anslutningarna men vill de ha hjälp med det också så är det inga problem för oss. Förutom Marcus själv är det ytterligare ett par elektriker i företaget som har kompetens och behörighet för sådana här arbeten.

Snabbladdare har företaget installerat åt Tesla men också åt andra aktörer. Likaså åtar man sig gärna projekt där bostadsrättsföreningar och andra vill sätta upp ett antal laddpunkter på ett område. Då kommer förstås schaktkompetensen väl till hands.

Ett annat sätt att bredda verksamheten:
Elinstallatörer – och vägjobbare

– Numera säger vi helst nej till projekt där vi inte själva har totalansvaret. Vi tycker att det är förlegat att det ska vara stora byggbolag som äger projekten och gillar inte att tvingas jobba på det viset, hävdar Marcus Berntsson.

Orderböckerna skvallrar om att hans taktik håller. De är fyllda för hela det här året och en bra bit in på 2024. 

– Vi har 75-80 procent av alla avtal för året påskrivna och klara så vi räknar med att kunna fortsätta att växa i samma takt som förra året. Då ökade vi med ett tiotal nya medarbetare, säger Marcus Berntsson.