Logga in

Hur många elfel kan en tjuvkopplare göra?

Publicerad
22 apr 2020, 07:00

När PEN-ledaren bröts small det plötsligt till och började blinka, poffa och lukta bränt i huset. Expertkommentator Hagberg hittar flera allvarliga misstag.

– Det bara small till i huset och lamporna började lysa som solen. Sen började saker blinka, poffa och lukta bränt. Har nog nytt hastighetsrekord nedför en källartrappa, skriver David Wedelsbäck om elfelen som plötsligt drabbade huset knappt två år efter att han flyttat in.

Elsäkerhetsverkets plan: Nu ska hemmapularna stoppas

Hagberg ?? analyserar: När kabeln skalar sig själv

Bilderna på den inkommande ledningen där PEN-ledaren har fått ett avbrott publicerades i Facebookgruppen Elfel. “Ett riktigt elfel” lyder en av många kommentarer. Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg kan bara hålla med.

– Det här är ett allvarligt fel som kan få ödesdigra konsekvenser för både person, fastigheten och inkopplade elapparater, säger han.

”Det finns en anledning till att jobbet ska göras med rätt material av en auktoriserad elektriker.”
Henric Hagberg, expertkommentator 

 

Henric Hagberg konstaterar att orsaken till avbrottet ser ut att vara att någon har skarvat på en kabel med kopplingslist (sockerbit) för att mata någon apparat i en annan del av anläggningen. Vad som har matats vet vi inte eftersom den andra änden av den påskarvade kabeln var klippt och stack upp endast en halvmeter bort. Den var också spänningssatt vilket i sig är en elfara. En person hade kunnat komma i kontakt med den avklippta kabeln och drabbas av en strömgenomgång.

Förutom tjuvkopplingen och den avklippta kabeln finns det ett tredje elfel: Tjuvkopplingen har inte utförts med rätt materiel. När kablar skarvas i mark ska man använda material som tål fukt och vatten samt mekanisk yttre påverkan.

– Det finns en anledning till att jobbet ska göras med rätt material av en auktoriserad elektriker. Och anledningen är att såna här fel av inte ska uppstå, säger Henric Hagberg.

När en PEN-ledare går av finns det plötsligt ingenstans för strömmen att leda tillbaka till nätet. Det innebär att en jordad apparat med metallhölje, som sitter i något av husets vägguttag, får sin fas genom en fasledare precis som tidigare. Och strömmen går fortfarande tillbaka genom N-ledaren. Eftersom apparaten är jordad leds strömmen i normala fall ut från huset genom PEN-ledaren. Men när PEN-ledaren bryts leds strömmen istället tillbaka till apparaten genom jordledaren – varpå höljet blir strömförande.

Om en person tar i höljet samtidigt som hen har kontakt med ett jordat föremål blir det en strömgenomgång. Inte heller jordfelsbrytaren löser ut på grund av PEN-bortfallet.

– Det kan resultera i värsta tänkbara scenario för den drabbade, säger Henric Hagberg. 

Andra fel som kan uppstå är att vägguttagen får 400V-matning. De apparater du sätter in i vägguttag är oftast gjorda för att arbeta med en spänningsnivå på 230V. Det gäller exempelvis mobilladdare, TV-apparater, routers, datorer och kylskåp. Vid 400V kan kretskort och andra vitala komponenter i apparaterna gå sönder eller till och med brinna upp, vilket kan orsaka en brand i huset. Inte heller det skulle jordfelsbrytaren känna av och bryta för, eftersom den inte fungerar på grund av PEN-bortfallet. 

– Man kan bara konstatera att David och hans familj har haft tur i oturen att ingen person kommit till skada, säger Henric Hagberg.

David Wedelsbäck är inte på samma linje när han skriver “vi hade en stor portion tur att det hände när vi var hemma och att ingen vidrörde något jordat hölje. Hade lika gärna kunnat komma hem till en nerbrunnen kåk eller dödsfall.” 

Den här gången var det förmodligen en hemmafixare som låg bakom felet. Men Henric Hagberg påminner om att vi har sett liknande fel förut – fast av helt andra orsaker.