Logga in

”Det blev en rejäl smäll, mitt framför kunden”

Publicerad
10 apr 2024, 15:24

Teddy Stjärnkrona övertog sin morfars elfirma El City, som blev ett bolag med fler kvinnor än män. Nu är han chef i ett annat företag, men minns fortfarande ett av sina pinsammaste misstag som elektriker.

Vad jobbar du med just nu?

– Alla från El City rekryterades av Dryft 2021. Efter ett par år som enhetsledare där är jag nu affärsområdeschef på Gitab i Västerås. Min avdelning jobbar med el- och fiberinstallationer samt service. El City är numera vilande.

Mer om El City:
Här dominerar kvinnorna

Läs också:
”Jag visste inte vad ett kapillärrör var, så jag klippte av det…”

Vad jobbar du helst med?

– Jag gillar att jobba med människor och se dem utvecklas. Tidigare ledde jag enbart elektriker. Numera är det mer projektledare. Det är skillnad såklart, men fortfarande lika kul.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Det var nog en lägenhet där någon hade fuskat med i stort sett all el. Jordfelsbrytaren var inte inkopplad. Dessutom satt en strömbrytare i duschen, och i köket hade någon använt silikon i stället för puts för att sätta igen hålen efter spårningen i väggarna. Vi fick göra om allting.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Jag bytte dvärgbrytare mitt i en skena hos en kund med kontor. Inkommande MK gick in just på de säkringarna. Det var enkelt, så jag kontrollmätte inte… När jag var klar och slog på igen blev det kontakt mellan L1 och L2, via en av kardelerna från MK som stack ut. Det blev en rejäl smäll, mitt framför kunden, och jag fick byta huvudsäkringar. Väldigt pinsamt, även om man kan skratta åt det nu långt efteråt. I dag kontrollmäter jag alltid.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Umgås med familjen eller renoverar hemma. Numera går jag till gymmet oftare. Det är bra när jag har mer kontorsjobb, vilket gör kroppen stelare.

Vad stör du dig på?

– Att branschen fortfarande är så dålig på att få kvinnor att välja, och stanna i, yrket. Man hör redan från gymnasier att tjejer måste vara tuffa och spela roller. Men vi behöver alla sorters personligheter i yrket – inte bara de som spelar tuffa.

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Gör först en okulär kontroll och testar sedan för alla viktiga mätvärden med favoritverktyget – installationstester/megger.

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Klipper. Det fick jag lära mig redan i skolan, och efter alla diskussioner som varit tycker jag fortfarande att det är bra. Sågning ger metallspån som medför risker.

Dold talang?

– Redan när jag var barn gjorde jag korttricks och det gillar jag fortfarande. Hittar jag en kortlek på ett kalas kör jag gärna några tricks. Det är ofta en bra ice breaker. 

Första du gör på morgonen?

– Klär på mig och åker nästan direkt till jobbet. Vill vara där vid 06:30 innan elektrikerna åker ut på sina jobb.

Melodi- eller rockfestival?

– Melodifestival. Den innehåller ju även rock numera. Europop eller annan upptempomusik är bra att jobba till. 

Senaste hemmafix?

– Har nyligen blivit klar med ett nytt badrum och en ny hall. Jag har varit ett skomakarens barn sedan 2021, med en ofärdig central i hallen som jag blivit retad för. Nu finns där en ny, infälld central. Mycket snyggare!

Vilken kollega vill du hylla?

– Det blir min tidigare kollega Monnia Jernström, tidigare Lindberg, som började på El City som 22-åring. Vi var sedan kollegor även hos Dryft. Nu är hon på väg mot ett nytt jobb i Stockholm. Hon är otroligt kompetent – både när det gäller el och att bemöta kunder.

Läs också:
Hjo Installation gör sitt största förvärv hittills

Elfel:
”Sa bara pang och det blev mörkt”

Vad läser du helst i Elinstallatören?

–  Om elfel och expertfrågor. Det är varierat och roligt med diskussioner där läsare får vara med. 

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Gärna thai-mat eller annat asiatiskt. Familjen gillar thai-mat sedan vi blev fast i Thailand flera månader under coronapandemin, innan vi kunde åka hem.