Logga in

”Sa bara pang och det blev mörkt”

Publicerad
27 nov 2023, 07:15

I Facebookgruppen ”Elfel” diskuterades flitigt vad felet var på detta CEE-uttag, och om det var ett fel överhuvudtaget. Elektrikern Andrea Van Sand som tog bilden förklarar.

Text

På ett byggprojekt i tre nya lägenheter i Ystad hade byggarna använt en förlängningssladd med CEE-uttag, trefasuttag, längst ut för att kunna få ström till sina bygglampor. De noterade att deras lampor lyste väldigt starkt. När elektrikern Andrea Van Sand tog en närmare titt på det hela slocknade några av lamporna.

Elfelet elektrikern Johannes Jansson hittade:
”Första MacGyver-lösningen jag hittat”

Fler elfel:
”Jag har lärt mig hur myrbon ser ut”

Andrea Van Sand. Bild: Privat

– Det sa bara pang och det blev mörkt. Jag kollade på förlängningssladden och upptäckte att fasen och nollan var blandad, vilket gjorde att uttaget i den påkopplade byggcentralen hade 400 volt istället för 230 volt. 

Sladden med uttaget var köpt i en butik i närheten. Byggarna utgick från att den var rätt kopplad, satte upp den i en byggcentral som låg mellan centralen och byggarnas vagn. 

Trefasuttaget var korrekt ihopskruvat men Andrea Van Sand hittade felet på insidan. Blå kabel hade kopplats på L1, brun till L2 och svart till neutral.

Andrea Van Sand delade en bild på uttaget i facebookgruppen ”Elfel”, med texten ”hitta felet”. De flesta såg att nollan och fasen var skiftade. Andra menade också att jorden inte var kopplad, vilket inte stämde. 

I en annan tråd kommenterade folk att det inte var något elfel. De menade att om andra änden av kablarna var kopplade på samma sätt är det inte fel. Men Andrea Van Sand håller inte med. 

Läs också:
”Att koppla om till trefas är jätteenkelt!”

– När vi köper prylar i Sverige tycker jag att de ska vara rätt kopplade enligt de gällande reglerna. Även om den är kopplad lika på båda håll ska färgerna också stämma.