Logga in

”Får man en stöt så smälter man”

Publicerad
14 sep 2015, 15:06

”Varje år skadas ett stort antal barn i elolyckor. Många av dem hade inte en aning om att el var farligt. Det här är en blind fläck i debatten om fulel, där vi mest pratar om att vuxna inte ska göra elinstallationer själva.”

I dagarna kommer en ny barnbok ut, ”Amanda undrar över el”. Den är utgiven av Svensk Energi och riktar sig till barn i förskoleåldern. I boken får barnen veta vad el är för något, hur man kan framställa den och hur den distribueras till användarna. I en mening får barnen lära sig att man inte kan röra vid en kontaktledning, för det är farligt. Däremot sägs inget om elinstallationer i hemmet och hur barn ska förhålla sig till de faror som finns där. Kanske inte så konstigt, för det är ju inte Svensk Energis bransch. Det är istället vårt ansvar, vi i elteknikbranschen.

Vad vet då barn om el? Vad kan man använda den till. Är den farlig, kan man dö av en stöt? Inspirerad av barnboken ställer jag frågan till mina egna barn. Det här är vad de svarade.

Clara, 10 år: ”Ström är ett slags bränsle. Det är den som lyser upp vårt hus. Man kan också ha ström i ett batteri, så att det ger ström till något annat. Och om hjärtat har stannat kan man kicka igång det med elstöt så att det vaknar till.”

”El är farligt, om det är många volt. Man kan få brännskador. Jag har också hört om barn som lekt på tåg och fått skador av el. Om det är väldigt mycket ström kan man få en stöt även om man inte rör den, bara man är nära. Man kan dö av det.”

”Till vår skola kom en man som hette El-Roffe. Han berättade en flicka som höll i en trasig sladd. Strömmen kunde inte gå ner till marken, så den stannade i henne. Sedan dog hon, tror jag. ”

Emma, 8 år: ”El används i många tekniska saker. Det finns dom som jobbar med el. Om en kabel går sönder måste man ju laga den. Man kan uppfinna många saker med el, tex robotar och andra saker som rör på sig.”

”El kan vara farligt, om till exempel tar i ett kostängsel eller petar i en kontakt. Man jag har aldrig fått en stöt så jag vet inte hur farligt det är. Kanske svimmar man. Om det kommer direkt i hjärtat kan man nog dö.”

Erik, 6 år: ”El är något som gör att saker funkar, som dammsugaren. Det finns el i elbilar och i radiostyrda saker.”

”El är farligt – man kan dö. Det har mamma berättat. En kompis till mig stoppade fingrarna i vägguttag och höll på dö, sa mamma i alla fall. El är varmt, får man en stöt så dör man en smula. Det tar sig in i olika saker i kroppen, som hjärtat. ”

Jag undrar vem den där El-Roffe är som kom till Claras klass och berättade om el. Jag googlar och upptäckte att han besökt ett stort antal skolor, men på vems uppdrag han gör det och vad han har för bakgrund framgår inte. Det verkar inte heller vara så lätt att få kontakt med honom. Men vi ska leta rätt på honom och intervjua honom, det lovar jag. Frågan är bara om det finns tillräckligt många El-Roffar. För vem annars, utom föräldrarna, ska berätta för barnen om varför el är farligt? Varje år skadas ett stort antal barn i elolyckor. Många av dem hade så klart inte en aning om att el var farligt. Det här är en blind fläck i debatten om fulel och elfel, där vi mest pratar om att vuxna inte ska göra elinstallationer själva. Vi i elteknikbranschen borde göra mer för att informera barn om riskerna med el. Därför kommer vi på Elinstallatören skriva mer om det under hösten.