Logga in

Installatören fick inte betalt av kunderna – går i konkurs

Publicerad
12 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
4 jun 2024

Installationsfirman i Stockholm ökade sin omsättning kraftigt. Men ändå hände något som fick ekonomin att krascha, skulderna att skjuta i höjden och nu är konkursen ett faktum. 

Raigson El & VVS på Värmdö grundades för tio år sedan och har oftast fått ekonomin att gå ihop. För fyra år sedan fick företaget dessutom mycket mer att göra och gick från knappt 10 till över 27 miljoner i omsättning. 

Experten tipsar:
6 råd när kunderna viker

Fler drabbade:
Stor installationskoncern i konkurs: ”En marknad utan ljusning”

Trots det har bolaget nu gått i konkurs vid Stockholms tingsrätt. Det efter att ha kämpat med skulder och en rad betalningsanmärkningar, vissa av dem inkomna efter konkursansökan.

– De hamnade i en tvist med en av sina större kunder som genomförde en företagsrekonstruktion vilket ledde till skuldnedskrivning. Så bolaget fick inte fullt betalt och de utförde också en mängd arbeten som de inte överhuvudtaget fått betalt för enligt ställföreträdarens egna uppgifter, säger advokat Emma Åhnberg som är utsedd till konkursförvaltare. 

Följden blev att Raigson inte kunde betala sina leverantörer och en månad före konkursen försattes bolaget i tvångslikvidation.

Verksamheten är avvecklad sedan några år tillbaka och det finns inte längre några anställda i företaget. Den senaste inlämnade årsredovisningen från 2021 visar en omsättning på lite mer än 26 miljoner kronor och en förlust på 260 000 kronor. Då hade bolaget tolv personer på lönelistan.

Enligt konkursförvaltaren finns det inte några förutsättningar att driva affärerna vidare med annan ägare. 

Juristen reder ut:
Vem har ansvaret mot slutkunden när byggfirman går i konkurs?

– Eftersom bolagets verksamhet var avslutad per konkursdagen så är det inte aktuellt med rörelseöverlåtelse. Det är möjligt att de äger vissa verktyg och i så fall säljer vi dem, men det kommer inte att kunna drivas vidare, säger Emma Åhnberg.