Logga in

”En splitterny skaltång är alltid något man går igång lite extra på” 

Publicerad
16 feb 2024, 07:42
| Uppdaterad
21 feb 2024

De senaste halvåret spelade han elitfotboll i Europa, med KI Klaksvik på Färöarna. Nu är han tillbaka i elbranschen, denna gång med fokus på solceller. Möt Jonatan Johansson, projektingenjör för solcellsanläggningar i Oslo, Norge. 

Text

Jonatan Johanssons resa, från elektriker till att bli elitfotbollsspelare:
”Jag har tagit tjänstledigt för att få leva drömmen”

Möt fler i branschen:
”Det var bara att klippa upp alltihopa och börja om”

Vad jobbar du med just nu?

–  Just nu håller vi på att implementera. Det här är ett ganska nytt startupföretag och vi håller på att implementera ett internkontrollsystem och ett kvalitetssäkringssystem. Det är mycket att läsa om regler och standarder. 

Vad jobbar du helst med?

– Får man säga fotbollsspelare hehe? Nämen det är svårt att säga. Jag har ju varit inom så mycket i branschen. Det är allt från styrsystem i lantbruk och fiskenäring, till att nu jobba med solcellsanläggningar och vara hemma hos privatpersoner. Men jag älskar ju den här kundrelationen man får. 

Vad är det värsta du sett under ditt yrkesliv?

–  Jag var i en lägenhet här i Oslo där allting var draget med jord. I Norge använder man ju också tvåpolig säkring på allt, men allt i denna installation var draget med grön/gul.

Bjud på ett misstag du har gjort.

–  Jag hade klättrat upp på en stege som var högt över min rekommenderade höjd. Sen hade jag fallit ner när jag stod högst upp där i stegen. Sedan den dagen rekommenderar jag alla att ta hänsyn till de regler som finns.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Jag har köpt en stor lägenhet som ska renoveras. Det är min avkoppling, att göra ett fysiskt arbete. Sedan jag har gått över till  ett kontorsjobb så vill jag gärna ha en stimulans vid sidan av. Och så älskar jag att träna fortfarande.

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Löpning, styrketräning och all typ av fysisk aktivitet. 

Vad stör du dig på? 

– Jag tycker det är för många oseriösa aktörer som bara ska in i branschen och tjäna så mycket pengar de bara kan och lämnar efter sig en dålig produkt. De förstör för oss som faktiskt vill alla väl och vill utföra ett seriöst arbete. 

Vilket är ditt favoritverktyg?

–  Jag gillar en härlig, splitterny skaltång. Det är alltid något man går igång lite extra på. Den är nästan för vass, men det är helt otroligt.

Klipper du eller sågar du fasskenor?

–  Klipper, det beror såklart på storlek. Är det en stor fasskena kanske jag sågar eller kapar, men sen klipper ändå sista biten, för jag vet att det inte ska bli någon spån.

Hur kontrollmäter du för idrifttagning?

– I Norge är det krav att alla anläggningar ska genomgå en kontinuitetsmätning, isolationsmätning och såklart en vanlig spänningskontroll.

Dold talang?

–  Jag vet inte om det är en talang, men jag är jävligt duktig med människor.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Just nu har rutinen varit att det första jag gör på morgonen är att gå direkt till gymmet. När jag kommer till jobbet är jag pigg.

Bästa musiken att jobba till?

– Jag lyssnar på P3 hela dagen egentligen. Jag har haft ett par fina år med mycket svensk hiphop och rap, som har sköna beat att jobba till. Men nu har det börjat avta.

Senaste hemmafixet?

– I och med renoveringen hemma har allt rivits och det ska upp nytt. Då kommer jag såklart använda svenska producenter när det kommer till styrningar.

Mer 15 snabba:
Solpanelstjejen: ”Jätteroligt att se vad installatörerna hittat på”

Vilken kollega vill du hylla?

– Jag kan hylla en som heter Hans Inge. Han har bra koll på reglementet och känns kunskapsrik.

Vad läser du helst i Elinstallatören? 

– Om nya produkter som kommer ut på marknaden.

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– En svamprisotto.