Logga in

”Jag har tagit tjänstledigt för att få leva drömmen”

Publicerad
21 sep 2023, 07:30

Jonatan Johansson, 32, har jobbat som elektriker hela sitt yrkesliv. Ikväll ska han spela toppfotboll i Slovakien med sitt färöiska KI Klaksvik i Uefa Europa Conference League. Hur har det gått att kombinera jobbet med fotbollen?

Text

Jonatan Johansson från norrländska Kålaboda är sedan juni fotbollsmålvakt för den färöiska storklubben KI Klaksvik. Att kunna leva på fotbollen har alltid varit den stora pojkdrömmen för Jonatan. Men samtidigt insåg han i ung ålder att han behövde något att falla tillbaka på ifall det inte skulle gå hela vägen. Inspirerad av sin pappa bestämde han sig för att bli elektriker. 

– Det är en bransch som utvecklas hela tiden. Enligt mig är el det viktigaste som finns då allting drivs av ström, säger Jonatan Johansson.

Läs också:
Glöm snabbladdning – så får elbåtar lång räckvidd

Läs också:
Hade du klarat uppgifterna på yrkes-EM?

Sedan tidigare i år har han jobbat som installatör i Oslo. Men i somras fick Jonatan chansen att leva sin dröm. Jonatan fick på sin semester med familjen ett oväntat samtal från en före detta lagkamrat. Lagkamraten är tränare för färöiska KI Klaksvik, och han behövde en reservmålvakt för det kommande kvalspelet till Champions League, den främsta fotbollsturneringen för klubblag i Europa. 

När Klaksviks förstemålvakt skadades fick Jonatan chansen att starta för laget. Kvalet blev en framgångssaga, där Jonatan bland annat blev straffläggningshjälte mot svenska BK Häcken. 

Det blev inget Champions League slutspel. Men Klaksvik lyckades ta sig till Europa Conference League, vilket resulterade i att Jonatan blir kvar på Färöarna året ut. 

– Nu har jag tagit tjänstledigt från jobbet året ut för att leva drömmen, säger Jonatan Johansson.

”När jag var yngre gick fotbollen först. Det var därför jag har flyttat och bytt jobb så mycket. Annars hade jag troligtvis blivit kvar uppe i Norrland.”

När Elinstallatören hör av sig till Jonatan befinner han sig på ett café i den nya hemstaden, med sina knappt 5 000 invånare. För tillfället är det 14 grader varmt och soligt, något han inte tar för givet då vädret snabbt kan skifta från sol till regn.

På cafét sitter Jonatan med en kopp kaffe, sin dator och hjälper sin chef hemma i Oslo med dokumentation och pappersarbete.

 – Min chef har gett mig möjligheten att sticka iväg, så ska jag ”return a favor”, säger Jonatan Johansson.

Jonatan Johansson har under sina tio år som elektriker flyttat runt genom Sverige för fotbollens skull, samtidigt som han varit mån om att jobba. 

– När jag var yngre gick fotbollen först. Det var därför jag har flyttat och bytt jobb så mycket. Annars hade jag troligtvis blivit kvar uppe i Norrland,  säger Jonatan Johansson.

Den 2 augusti vann KI Klaksvik mot svenska mästarna BK Häcken i Champions League-kvalet, efter straffläggning med Jonatan Johansson som målvakt. Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån

Efter att ha bott i Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Uddevalla och Göteborg  för fotbollens skull har Jonatan ett brett yrkesliv bakom sig. Förutom att ha jobbat som vanlig serviceelektriker har Jonatan arbetat mycket med styrsystem inom lantbruk och fiskeanläggningar. När Jonatan flyttade till Trondheim, Norge, jobbade han som servicechef för ett företag som jobbade mot fiskodlingar. 

 Att spela fotboll och jobba samtidigt har inte varit ett problem för Jonatan. Även när Jonatan plötsligt tappade suget för fotbollen och valde att flytta till Oslo för att satsa på att jobba, resa och vara med familj och vänner har fotbollen fortfarande funnits där. 

När Jonatan återgick till att bli installatör och byta ut varmvattenberedare och små solcellsanläggningar hos privatpersoner i Oslo spelade han fotboll i norska division fem. Under hela sin fotbollskarriär har jobbet varit viktigt för honom.

– Jobbet får mig att tänka på något annat. Det har varit en bra rensning på det sättet, säger Jonatan Johansson.

Läs också:
Tog fram egen elprodukt: ”Gav mig in på det värsta jag kunde göra”

Under resten av året har Jonatan bara fotbollen att fokusera på. Under tisdagen åkte Jonatan och laget ner till Slovakien för att spela mot slovakiska mästarna Slovan Bratislava. 

Kontrakt med Klaksvik går ut 31 december. Redan i januari nästa år planerar Jonatan att börja på sitt nästa jobb, denna gång som projektingenjör för solcellsanläggningar. Men framtiden är inte ristad i sten för Jonatan.

– Det kan hända mycket mellan nu och då. Ett par bra matcher mot franska Lille, så kan jag helt plötsligt hamna i Frankrike. Vi får avvakta och se, säger Jonatan Johansson.