Logga in

Arbetsmiljö i kylan: Här är expertens råd för installatörer

Publicerad
23 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
24 jan 2024

Det finns ingen fastställd temperaturgräns för arbete utomhus i kylan. Arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg betonar vikten av korrekta förutsättningar och noggrann planering för installatörer. Här är hans bästa råd för arbete i kylan.

Text

På Facebook delade installatören Lars Blomkvist ett inlägg på en frusen kopplingscentral i en lyktstolpe vid Bergshamraleden i Stockholm. En kommentar kom från elläraren Peter Bühler, som förespråkar gränser för utomhusarbete i kylan.

Lars Blomkvist om jobb i minusgrader:
Kabeldragning i minusgrader: ”Jag har ’skitkalla’ händer”

Läs också:
5 hjälpmedel mot kylan på utomhusjobb 

Enligt arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg finns ingen angiven temperaturgräns, utan att vissa jobb måste göras oavsett väder. (Men det finns en lägsta förläggningstemperatur på olika grader för kablar.)

– Kanske är ett jobb så pass viktigt att man måste få det gjort, på grund av trafiksäkerhetsskäl eller samhällsnyttan.

För att jobba utomhus i minusgrader ligger mycket av ansvaret hos arbetsgivaren, för att rätt förutsättningar ska finnas för att klara av arbete utomhus. Arbetsgivaren ska göra en riskanalys för ett jobb, där kyleffekter som vindeffekt, hur många minusgrader det är och andra riskfaktorer ska bedömas. 

– Det handlar snarare om en bra planering. Är det riktigt kallt ute kan man lösa det genom att man jobbar utomhus i tio, tjugo minuter och sen byter till en varmare miljö så att man kan tina upp lite.

Mer med Rickard Lindberg:
”Många, särskilt nya i yrket bär med sig alla verktyg”

Även frågan om arbetskläder och arbetsskydd är en punkt där arbetsgivaren kan påverka förutsättningarna till utomhusjobben under vinterna.

– Jag tycker det är snyggt att man som arbetsgivare ser till att montörerna har rätt förutsättningar. Man kan kanske tillhandahålla en ulltröja till alla, men att montörerna själva får stå för en egen t-shirt under eller underställ. Men det kan man komma överens med sin arbetsgivare om, beroende på hur mycket man jobbar utomhus.