Logga in

Flera nyheter i Wiser

Publicerad
8 jun 2023, 09:14

Trådlös styrning av elförbrukare i hemmet är hett just nu. I Schneider Electrics monter på Elfack var intresset stort för alla de olika Wiser-produkter som nu finns att tillgå. Mycket har hänt under de fyra åren sedan förra mässan.

Den senaste generationen av Wiser ger massor av möjligheter att påverka en bostad eller en fastighets energiförbrukning men också att skapa en miljö som är bekvämare och tryggare att vistas i. Wiser-systemet byggs hela tiden ut med nya produkter för nya funktioner men för de elinstallatörer som känner sig osäkra inför den nya tekniken finns möjligheten att börja i mer begränsad skala och sedan lära sig mer efter hand.

Hjärnan i Wisersystemet är en gateway som de olika enheterna i hemmet kopplas upp mot. Via appen Wiser by SE har kunden full kontroll över hemmet, också på distans. Det är inte bara belysning som kan styras, utan det finns en mängd andra enheter som trådlöst kommunicerar med gatewayen. Det kan vara olika sensorer för temperatur, luftfuktighet, närvaro, vattenläckage och annat; smarta strömställare och smarta vägguttag, energisensorer och brytare för jalusier, radiatortermostater – för att nämna några exempel.

Mer nytt från Elfack:
Offertverktyg för solcellsanläggning

– Vi har nu energisensorer som installeras i elcentralen som, tillsammans med det nya Energicenter vi uppgraderat Wiser by SE-mappen med, ger Wiser-användaren ökad kunskap om sin energikonsumtion, berättar Jens Strinsjö – produktchef för Wiser hos Schneider Electric. 

På mässan visade också företaget sin nya uppkopplade termostat för golvvärme. Kombinerad med den energisensor som Schneider Electric lanserade tidigare i år, ger den möjlighet att inte bara följa hemmets energiförbrukning över tid utan att också påverka den.

Mer om smarta hem:
6 smarta hem-system du bör ha koll på

– Nu arbetar vi på att ta fram en lösning för att samla in timpriset på el på Nord Pool och visualisera det i appen. Vi ska ta fram ett API som gör det möjligt att styra golvvärmetermostaterna utifrån när elen är som billigast – givet att fastighetsägaren skaffat sig ett timprisabonnemang, förklarar Jens Strinsjö.