Logga in

Hos Åsa och Magnus är det 70-tal som gäller

Publicerad
7 jun 2023, 11:10

Vi fick ett tips om en sprillans ny avocadogrön Husqvarna-spis som nyss tagits i bruk. Den var inköpt 1975 och hade stått ouppackad sedan dess, tillsammans med en lika grön kyl-frys av samma årgång. Häng med på en resa 50 år tillbaka i tiden för att kolla in hur en av de mest avancerade elspisarna såg ut för ett halvsekel sedan.

Magnus och Åsa Röstlund tar emot oss vid sitt lantställe utanför Emmaboda. De står på verandan till en rödmålad stuga med vita knutar. Utvändigt ser den ut som de flesta andra här i Smålandsbygden men invändigt väntar oss en överraskning. Allt andas 70-tal; tapeter, heltäckningsmattor, möbler, lampor och övrig inredning. Elcentralen är av äldre typ med porslinssäkringar och i köket står två riktiga rariteter – en Husqvarna Regina-spis från 1975 och en lika gammal kyl/frys av samma fabrikat. Båda är avocadogröna, en färg som var riktigt på ropet då för snart 50 år sedan.

Den avocadogröna Husqvarna Regina-spisen har väntat sedan 1976 på att bli använd.

– Det unika med vår spis och vår kyl/frys är att de har stått helt oanvända fram till förra hösten, berättar Åsa Röstlund. Hon berättar att det var lite jobbigt att pilla bort skyddsplasten från grejorna efter alla år och att ugnen inte fungerade till en början, men att paret Röstlunds elektriker, Joakim Haraldsson i Vissefjärda, löste det problemet.

Testa vårt nostalgiquiz:
Dåtidens dimmer till kristallkronan

– När Åsa och Magnus gjorde i ordning på stället fick jag förtroendet att komplettera elinstallationen med bland annat en jordfelsbrytare och att installera en luft-luft värmepump för uppvärmningen av huset. Jag gissade att det var fukt i värmeelementen till ugnen som gjorde att jordfelsbrytaren löste ut så jag tog med mig spisen hem till min verkstad. Där körde jag ugnen i låg temperatur utan jfb tills elementen torkade ur ordentligt och sedan var spisen som ny igen – och det var den ju verkligen, berättar Joakim Haraldsson.

Just den här dagen när Elinstallatören kommer på besök är elektrikern hitkallad för felsökning. Han konstaterar snabbt att det saknas matning på en av faserna från Eons elnät här ute i skogen.

– Här ute i skogen börjar nostalgitrippen redan vid transformatorn, för strömmen hit levereras via fyra blanktrådsledningar. Så sannolikt är det någon trädgren som blåst ner ute efter linjen och kortslutit en av faserna, säger Joakim Haraldsson. När Eons inhyrde servicemontör anländer bekräftar han elektrikerns teori. Felet är redan avhjälpt.

Elcentralen är av äldre typ med porslinssäkringar.

Åsa Röstlund berättar historien bakom de nygamla elgrejorna i huset:

– Gården, som har 30 hektar skog, köptes av min farbror på 50-talet. Den stod tom i många år ända fram till 1975-76 då min far, med hjälp av en annan farbror till mig, renoverade huset. Meningen var att den farbrodern skulle flytta hit, men det blev liksom inte av. Så huset stod tomt i nästan 50 år till. När sedan min farbror gick bort tog vi över stället. Eftersom Magnus, min man, och våra söner har jakt som stort fritidsintresse, ville vi göra ordning på stället igen, berättar Åsa.

Att det stod en sprillans ny spis och kyl/frys ouppackade i huset triggade idén att förvandla huset till ett 70-talsställe. Magnus och Åsa började leta 70-talsprylar på Tradera och Blocket och hittade också en del grejor från den tiden bland Åsas mammas gömmor.

Inte så lätt att ta över gamla kåkar:
”Livsfarliga elfelet stod det inget om i besiktningsprotokollet”

– Förutom köksutrustningen fanns det också en helt ny braskamin från mitten av 70-talet. Den var inte uppackad den heller, berättar Magnus Röstlund. Han är teknikchef på NKT HV Cables i Karlskrona till vardags medan Åsa arbetar som Naprapat i samma stad, men också i det mer närbelägna Emmaboda. Fastigheten har paret som fritidsställe – och det är kanske därför de känt för att ta ut svängarna med sin 70-talsnostalgi här ute.

Elinstallatören Joakim Haraldsson från Vissefjärda felsöker i mätarskåpet.

Åsa Röstlund berättar att det var Corona-pandemin som först fick familjen att börja hänga här ute i skogen över helgerna. Sönerna är ofta i huset på egen hand och gillar att laga mat på den fina gröna spisen.

Knepigt renovera gamla elanläggningar:
Sliten anläggning ­renoveras: Ska jag dra jord till alla uttag?

– När vi invigde den var det med en middag av typiskt 70-tals-snitt: ugnsstekt kassler med ananas-skivor till huvudrätt och inlagda päronhalvor med grädde efteråt!