Logga in

Mätning av ström före strömtängernas tid

Publicerad
13 jan 2020, 14:25

I samlingarna hos Lidingö Elektriska hittade vi grejor för att mäta strömstyrka i elcentralen. Leif Sevebo, vd i företaget fram till 2001, är en av dem som vet hur amperemätningen gick till, hur utrustningen fungerar och vad den kunde användas till.

Som många äldre mätinstrument kom utrustningen för amperemätning i en snygg liten väska. Hos Lidingö Elektriska finns en sådan sats sparad från den gång en bit in på 1960-talet då den här typen av amperemätare sist var i bruk.

Per Wendts elhistoriska samlingar (från 2016): ”Jag tror de flesta elektriker är ekorrar”

Leif Sevebo.”Den snygga förpackningen var viktig för marknadsföringen förr i tiden”

Leif Sevebo var en av många som gillade lådan med fyra olika mätare och hållare för både gänga två (upp till 25 A) och gänga tre (35-60 A). Den täckte in det mesta inom amperemätning under de decennier den var i bruk, fram tills för sådär en 60 år sedan.

I väskan ryms ett antal porslinsäkringar av olika storlek, två olika hållare, en med gänga två och en med gänga tre. Och till dem också fyra amperemätare med olika mätområden, från två till 100 ampere – motsvarande storleken på de säkringar man önskar mäta på.

Mätningen gick till på så sätt att de ordinarie säkringshållarna skruvades ut för den grupp elektrikern vill mäta på och ersattes med lämplig hållare ur väskan. Sedan skruvas amperemeter med lämpligt mätområde in i hållaren. I med proppen igen och skruva in alltsammans i centralen. Sedan är det bara att avläsa mätarens utslag på den analoga mätaren för att se hur många ampere gruppen drog.

I den här videon berättar Per Wendt om ett speciellt objekt han letade efter då (från 2016): ”Jag har bara sett bilder på den”

Sådana här mätningar var värdefulla i en tid när det inte alltid var så givet att angiven effekt på exempelvis en kokplatta var korrekt. Det var bara att mäta på den grupp kokplattan var ansluten till så avslöjade amperemätaren plattans effekt. För den som kunde formeln: Strömstyrka x spänning = effekt (på ett enfasuttag).