Logga in

Så stora blir batterilagren vid solcellsparkerna

Publicerad
14 mar 2023, 10:59

Vid solkraftparken Eken utanför Linköping har Alight byggt sitt första svenska batterilager. Men det kommer att bli fler framöver. Och för att solparkerna ska få stabiliserande verkan i elnätet finns en optimal storlek.

Behovet av batterilager växer när solkraftparkerna blir fler och större. Solenergiföretaget Alight ligger redan i startgroparna med flera nya projekt i Sverige.

“Hur stora batterilagren blir beror bland annat på hur stor den aktuella solkraftparken är. Optimal kapacitet brukar vara mellan 30 och 40 procent av solparkens effekt.”

Warren Campbell, operativ chef Alight

Energilagret vid Eken:
Megawattbatteri: ”Väldigt mycket energi överförs på kort tid”

Läs också:
Vinsten med batterilager inte den mest uppenbara

Warren Campbell

– Det finns synergieffekter mellan solkraftparker, batterilager och balanstjänster för elnätet. Sverige har ett robust system, tack vare vattenkraften, men det behövs även batterier. Vi vill utveckla solparker här i landet om sammanlagt två till tre gigawatt under de närmaste åren, så vi kommer se mer av det här framöver, säger Warren Campbell, operativ chef hos Alight.

Installationen i Linköping är den första som bolaget gjort i Sverige, och fler batterilager vid solparker planeras de kommande åren. Avtal finns bland annat med Varberg Energi om att uppföra sammanlagt 25 megawatt i södra Sverige till år 2025.

– Hur stora batterilagren blir beror bland annat på hur stor den aktuella solkraftparken är. Optimal kapacitet brukar vara mellan 30 och 40 procent av solparkens effekt, säger Warren Campbell.

Minskar effekttoppar:
Skolmat dyrare av högt elpris – men inte i Uppsala

Bolaget erbjuder så kallade PPA-avtal (Power Purchase Agreement) som är långsiktiga, prissäkrade avtal mellan elproducent och elköpare.

– Ett första mål är att komplettera alla våra existerande solparker med batterier, och ha med dem i planeringen för kommande solparker, säger Warren Campbell.

Fakta Sveriges första batterilager vid solkraftpark

Batterilagret, litiumjärnfosfat, har effekten två megawatt. Det är anslutet till solkraftparken Eken, vid E4:an utanför Linköping.

Sedan december 2022 är batteriet i drift och kan ladda eller ladda ur fullt under en timme. På så vis blir energilagringen två megawattimmar.

Styrningen ser till att batteriet laddar och laddar ur vid rätt tillfällen, för att lagra så mycket solel som möjligt och balansera elnätet. Anläggningen ska anslutas till Svenska kraftnäts balanstjänster.

Solkraftparken Eken invigdes 2020 och var då Sveriges största med sina 12 megawatt och 30 000 solpaneler.

Samarbetsparters i projektet:

Alight, Soltech Energy Solutions, TGs El, Infranode och Tekniska verken i Linköping.