Logga in

Plejdkaos: Elcentralen ”ser för jäklig ut”

Publicerad
27 mar 2023, 08:30
| Uppdaterad
28 mar 2023

Ett virrvarr av kablar och Plejdpuckar huller om buller i en ny elcentral väcker diskussion. Är det okej att göra så här, eller hade en annan teknik varit bättre?

När elektrikern Filip Pettersson kom till en gård för att felsöka gjorde han en skrämmande upptäckt i en elcentral.

– Jag hade redan innan besöket i åtanke att det kanske inte skulle se så fint ut. Men när jag öppnade centralen, bara tre månader gammal, såg jag att det var mycket värre än jag trott, säger han.

 “En elcentral ska vara tydligt installerad och uppmärkt, så att man både i felsökningshänseende och ur underhållssynpunkt kan se alla ingående delar och anslutningar…”

Nils Dahl, vd och teknisk chef Total El

Många val:
”Nackdelen är att sensorer från olika märken inte alltid lirar ihop”

Läs också:
6 smarta hem-system du bör ha koll på

Bilden på trasslet med Plejdpuckar väcker stort engagemang i Facebookgruppen Inget elfel, men… ”Det där är ett elfel, eftersom det saknas DIN-skenfästen”, menar en kommentator.

Andra menar att kaoset i centralen hade gått att undvika med alternativa lösningar. ”Behöver du nödvändigtvis klämma in 25 olika styrningar i samma låda som centralen är normreläer att föredra, för att de går att rada upp mer tight”, skriver en kommentator. Men det tycker en annan verkar dyrt och mest användbart vid renovering av äldre anläggningar.

Om Plejd är en bra lösning i det här fallet diskuteras också livligt. Kanske skulle alternativet Shelly vara bättre? Det är billigare och har DIN-fästen som bara upptar en modul på skenan.

Samtidigt har Plejd inbyggda funktioner som uppskattas av många. ”Tänker att det måste finnas legitima anledningar till att Plejd har en så dominant marknadsposition, speciellt när den till och med överlever dödssynden att ta upp 2-3 slottar på en DIN-skena” lyder en kommentar.

Att Plejdkaoset på bilden är en dålig lösning verkar de flesta eniga om. Men det behöver inte bero på att det är fel på Plejd.

Elcentralen ”ser för jäklig ut” och är på tok för liten, menar Nils Dahl, vd och teknisk chef hos Total El i Malmö.

Nils Dahl

– En elcentral ska vara tydligt installerad och uppmärkt, så att man både i felsökningshänseende och ur underhållssynpunkt kan se alla ingående delar och anslutningar. Detta för att i tid upptäcka eventuell varmgång som kan orsaka både allvarliga elfel och brand, säger han.

Valet av Plejd- eller Shelly-produkter är annars helt okej, tillägger Nils Dahl. Men det måste finnas tillräckligt med utrymme runt installationen. Vid drift avger varje dimmerpuck värme och de behöver därför monteras med avsedda DIN-fästen, exempelvis för Plejd E-1377790.

– Shelly har mycket trevliga och framför allt billiga produkter, men de går inte att jämföra med enkelheten som Plejd har i sin app, dess bredd av funktioner och teknik, säger Nils Dahl.

Han påpekar också att Shelly jobbar mycket med wifi-protokoll 2,4 gigahertz (GHz). Då är produkterna ofta beroende av kundens nätverk, eftersom de ”pratar” direkt via internet till en molntjänst.

Snabb utveckling:
Mer smart belysning gör vriddimmern ovanligare

Så ska det se ut. Foto Nils Dahl

ETT YTTERLIGARE alternativ är Schneider Electrics Wiser. Enligt Nils Dahl är det fortfarande lite för dyrt och komplicerat för en mer utbredd användning. Men appens nya gränssnitt har gjort lösningen mer användarvänlig än tidigare.

En fördel är också att Wiser, likt Plejd, jobbar i krypterade ”mesh-nätverk”. Då talar produkterna direkt med varandra, inte via kundens nätverk, vilket ökar både räckvidd och säkerhet.

– Både Plejd och Wiser har en extra säkerhetslösning mot internet, då deras system kan kompletteras med en gateway. På så vis kan de även fjärrstyras vart som helst ifrån i världen, säger Nils Dahl och tillägger att Plejd är en svensk produkt som finns tillgänglig hos nästan alla elgrossister och har bra support och garanti.