Logga in

Mer smart belysning gör vriddimmern ovanligare

Publicerad
6 sep 2021, 15:42
| Uppdaterad
8 sep 2021

Installation av smarta belysningsprodukter driver en kraftigt ökande efterfrågan på knappdimrar. Schneider Electric säljer nu 100 000-tals impulsfjädrar om året för dessa dimrar. Men vad betyder utvecklingen för installatören? ”Det roligaste som hänt under mitt snart fyrtioåriga yrkesliv.”

Efterfrågan på strömbrytare med dimrande knappar har ökat kraftigt under de senaste åren, enligt Schneider Electric. Samtidigt har försäljningen av dimrande vred minskat.

Robert Palm

– Det är användningen av smarta styrpuckar som driver på. De systemen behöver impulser från en fjäder i strömbrytaren, och det finns inte i de äldre vriddimrarna, säger Robert Palm, produktchef hos Schneider Electric.

Utvecklingen har bland annat lett till en rejäl ökning av antal sålda impulsfjädrar. Schneider Electric säljer numera 100 000-tals fjädrar per år.

”En fördel med knapparna är också att de inte är lika känsliga som vreden. Jag har fått byta många vred på sistone som varit sönderslagna, på grund av att folk bankar på dem.”

Anders Eriksson, Din Elektriker i Stockholm.

Många elektriker föredrar att köpa lösa fjädrar och sätta in dem i strömbrytarna när det behövs. Men monteringen av de pyttesmå fjädrarna kan bli ett besvärligt pilljobb.

Elektriker om impulsfjädrar:
”Jag tappade fjäder efter fjäder som försvann under altanen”

Tryckdimmer med tre knappar. Foto Schneider Electric

Därför finns numera ett utbud av strömbrytare med inbyggda fjädrar – med en, två eller tre knappar. Även efterfrågan på sådana brytare har ökat, berättar Robert Palm.

– Vid större nyinstallationer rekommenderar vi våra kunder att välja dimrar med färdigmonterade impulsfjädrar. Det blir smidigare för elektrikerna, säger han.

Anders Eriksson, hos Din Elektriker i Stockholm, har installerat många styrpuckar med tryckdimrar under senare år, mestadels Plejd.

Anders Eriksson

– Det är faktiskt det roligaste som hänt under mitt snart fyrtioåriga yrkesliv. De är enkla att installera och programmera och gör mycket för hemautomationen, säger Anders Eriksson.

Han gillar att det är enkelt att ordna olika belysningsscenarios. Till exempel för mysig kvällsbelysning, automatiskt astro-ur som tänder när solen går ner, eller semesterläge med random-scheman för att tända och släcka lampor i olika rum.

– Priset för en annan sorts dimmer blir ungefär detsamma, men med puckstyrningen får du så mycket mervärde, säger Anders Eriksson.

Personligen föredrar han att montera impulsfjädrarna själv, eftersom det blir mer flexibelt. Men han tycker det är bra att teknikutvecklingen går framåt. Bland annat är han nyfiken på en ny, smart universaldimmer (från Schneider Electric) som ska kunna känna av den installerade lasten automatiskt. 

Mer om Plejd:
”Plejd bryggar gapet mellan KNX och Clas Ohlson-prylar”

En ökande trend:
Han installerade 3 000 Plejd-produkter förra året

Anders Eriksson gillar knappstyrningen, men han har mött kunder som inte förstått hur det fungerar. För de som till varje pris vill ha vriddimmer finns möjligheten att installera det även för Plejd. Men då krävs extra prylar som gör att det blir dyrare.

– En fördel med knapparna är också att de inte är lika känsliga som vreden. Jag har fått byta många vred på sistone som varit sönderslagna, på grund av att folk bankar på dem, säger han.

”Städning” eller kanske ”helgkväll”? Nils Dahl har ett 15-tal olika scenarier att välja på. Foto Daniel Nilsson

Nils Dahl, vd och teknisk chef hos Total El, håller med om att det finns många fördelar med utvecklingen. Men han menar att konsumenten som väljer Plejd måste tänka på några saker: Finns batteribackup till pucken? Annars slutar den fungera vid strömavbrott.

– Dessutom förväntas plugin-produkter idag inte hålla mer än garantitiden på fem till tio år. Man är också beroende av att Plejd finns kvar som aktör och uppdaterar tekniken och appen. Den dag detta överges blir vi många som står där med ”osmarta hem”, säger han.

Frågor och svar

Vad är Plejd?

System för hemautomation och smart belysningsstyrning. Styrningen sköts via en app. Det går att skapa många olika scenarier som exempelvis ”städning” och ”helgkväll”. Mycket styrs automatiskt vid olika klockslag. För några av funktionerna anpassas klockslagen dessutom efter årstiden med hjälp av en astrourfunktion.

Vad är bra att tänka på inför installation av Plejd?

Finns batteribackup till pucken? Annars slutar den fungera vid strömavbrott. Dessutom förväntas plugin-produkter idag inte hålla mer än garantitiden på fem till tio år. Man är också beroende av att Plejd finns kvar som aktör och uppdaterar tekniken och appen.