Logga in

”Många Åsa-Nisse-lösningar”

Publicerad
6 mar 2023, 08:30
| Uppdaterad
2 mar 2023

Sommarstugan är en fristad där han kan släppa loss med sina egna uppfinningar och installationer som sparar energi. Häng med till Willy Ocianssons experimentverkstad på västkusten.

Energiexperten och uppfinnaren bor till vardags i en lägenhet utanför Karlstad. Även om det är en bostadsrätt så är möjligheterna till eget fixande förstås begränsade. Men Willy Ociansson äger också en sommarstuga i Bohuslän och där kan han ge sig hän. 

Willy Ocianssons råd:
Har du elgolvvärme i badrummet men är nitisk med att släcka led-lampor?

"Titta där!":
Expertens hökblick på ständig jakt efter energislöseri

– Där är det många manicker. Min sommarstuga skiljer sig från de flestas. Jag gillar att producera och fixar och dona där. Det blir lite grann som ett labb och mitt experimentutrymme, säger han.

Willy Ociansson är energikonsult och produktutvecklare. Foto: Linn Malmén.

Intresset för att fixa och skapa egna lösningar på energiområdet delar han med en rival. Eller kollega och vän, snarare: Roland Jonsson, vars knep för att spara el och vatten i sitt sekelskifteshus utanför Stockholm vi skildrat i tidigare artiklar.

– Vi har känt varandra i många år och har en väldigt god relation, det är inga hard feelings. Sedan kan vi tycka olika om vissa tekniska lösningar, vi håller på och stöter och blöter med varandra. Roland är en av mina sparringpartners att mäta muskelstyrka mot eftersom han också är inne på det tekniska nörderiet som jag. Vi har väldigt mycket att prata om, säger Willy Ociansson.

Han kallar sina grejer “Åsa-Nisse-lösningar” som i många fall går att ordna likvärdigt genom att köpa grejer över disk, men det är så roligt att hålla på och bygga själv att han allt som oftast väljer det alternativet. 

På gården finns en solfångare av vakuumrör. Först stod där en liknande i plast men den gick sönder och sedan dess har den här versionen snappat upp de strålar som når fram.

– Den tar vara på värmen även halvmulna dagar och på vinterhalvåret. Värmen går ned med hjälp av ett cirkulerande glykolvatten till en varmvattenberedare med slinga som står i källaren under mitt fritidshus. Det är käckt för på sommarhalvåret går det åt mycket varmvatten och den producerar kopiösa mängder, säger han.

Källaren är också ett utrymme ägnat åt skapande och lagrande av energi. Foto: PRIVAT.

– Värmen laddas också ned i varmvattenberedaren så att det blir ett tillskott i källaren av varmvattenberedarens förluster. Att känna på rören som går upp till taket en kall marsdag är som att hålla i en lödkolv, det är fascinerande att veta att energin som går där i rören lämnade solytan för åtta och en halv minut sedan. Solen är en fantastisk energileverantör och det bästa är att den skickar inga räkningar eller problem för kommande generationer.

På altanen står också sedan några år en vindsnurra av en typ som ofta används på långseglande båtar. 

– Jag tänkte att om man kan använda den till livet ombord på havet så kanske den kan bidra till energin i mitt hus. Kraftverket på altanen levererar el till tre lastbilsbatterier jag fick gratis, de hade tagits ur en båt i Smögen. Huset står på en blåsig plats på en ö i Bohuslän så batterierna som står i min källare är ofta fulladdade. De innehåller mycket kräm och är bra framför allt om det blir strömavbrott vilket det ofta blir på en så här avlägsen plats. Då kan jag tända massa LED-lampor i mitt hus medan grannarna sitter i mörkret. 

För ett par år sedan tröttnade han på de gamla elementen med knäppande termostater och byggde en värmepump. Ovanpå det gamla furugolvet la han ett golvvärmesystem och sedan ett nytt parkettgolv. 

– Kustklimatet är fuktigt och relativt varmt året om och då är det väldigt bra med en luft-vatten-värmepump. På västkusten är det mycket salt i luften vilket skadar aluminium om man inte skyddar det noga. Jag har sprutat på klarlack på både elektronik och alla aluminiumdetaljer för jag vet att saltet fräter. Energiåtgången har minst halverats i huset med hjälp av värmepumpen, säger han.

Luft-vatten-värmepump passar bra i kustklimatet. Foto: PRIVAT.

Willy Ociansson är teknikoptimist inte minst när det gäller det senaste och nördar gärna ned sig i nya lösningar. Nu har han installerat “två stycken manicker” som han i avsaknad av bredband i stugan kan kommunicera med via sms. Ett mess drar igång ett element som kan värma upp stugan innan han kommit dit. Det går också att via sms säga åt värmepumpen att starta och stänga av. 

Hans kommande projekt är att bygga en hemmagjord V2G-lösning, Vehicle to grid, med golfbilen han använder som transportmedel runt fritidshuset. På det sättet tänker han sig låta vindkraftsverket ladda golfbilen och även kunna använda bilens batteripaket till att försörja huset när den inte används till annat. 

– Jag har också planer på elbåt som jag inte förverkligat än. Jag följer utvecklingen noga och hoppas kunna lyfta ur någon gammal dieselmotor och sätta i elmotor men jag har inte kommit dit än. 

Han tänker sig också en energistyrning av stugan på hemmagjort vis med den kreditkortsstora datortypen Raspberry Pi. 

– Idag har jag en elektrisk varmvattenberedare som jag styr med ett enkelt tidur. Jag har tittat på prisbilden över dygnet, det är alltid dyrt dagtid och så blir det billigt mellan 21 och 06. Då har jag tiduret som blockerar min varmvattenberedare under den dyra tiden på dygnet och det går sällan fel. Men med Raspberry Pi kan jag förfina den tekniken och styra efter det verkliga elpriset istället för det förväntade. Svenska Kraftnät vet ett dygn i förväg vad priset kommer att vara eftersom elen handlas upp i förväg. Nibe har byggt in den funktionen i sina värmepumpar med en abonnerad tjänst, men jag tänkte knåpa ihop det där i egen regi. 

Hemma hos vännen:
Energiguruns udda lösningar för att spara el

Just det, och så står ett energiprojekt till på listan. Än så länge. 

– Jag har fått en friggebod på tio kvadratmeter som någon hade tänkt slänga. På taket där ska jag också lägga solceller som kan vara med och ladda batterier, det blir sommarens projekt.