Logga in

Elinstallatörer – och vägjobbare

Publicerad
20 jun 2017, 20:20
| Uppdaterad
9 apr 2021

Många elinstallationsföretag försöker bredda sin verksamhet. Feka Partner i Sollefteå har gått så långt att de numera gör jobb långt ute i vägkanten. 

– En unik blandning av entreprenadarbete och eljobb gör oss mindre konkurrensutsatta, menar vd Kent Andersson.

Tänk dig att du är ute och kör längs Ångermanälven i trakten av Sollefteå. En bit fram blinkar varningsljus från en så kallad TMA-bil, en sådan där vägvarningsbil med påkörningsskydd. Framför den står en lastbil med ett ångtiningsaggregat. Några killar håller på och tinar upp en igenfrusen vägtrumma.

Bilarna är strajpade med ”FEKA”. ”Men, är inte det en elfirma?” tänker du.

Jovisst är det så. Feka Partner i Sollefteå är ett företag som för ovanlighetens skull kombinerar entreprenadverksamhet och elinstallationer. Av 25-talet anställda är hälften elektriker. Resten sysslar med en rad olika entreprenadtjänster: Stängselbyggnad, markarbeten, snöröjning, transporter, fastighetsservice, kylinstallationer, lås och – som du just bevittnat – en rad servicetjänster åt Svevia, kraftbolag och andra aktörer.

Läs också: Olika fokus på installation i en skolorder

– Vi har lastbilar, grävmaskiner och traktorer och utrustning för att tina vägtrummor, bygga stödkanter runt vägarna, montera vägräcken, skylta upp vägar och en hel del annat, förklarar Kent Andersson, vd i Feka Partner och företagets ägare.

– Vi har lastbilar, grävmaskiner och traktorer och utrustning för att tina vägtrummor, bygga stödkanter runt vägarna, montera vägräcken, skylta upp vägar och en hel del annat, 

Kent Andersson, vd i Feka Partner och företagets ägare

Feka Partner är ett ovanligt nischat företag. Verksamhetsinriktningen har till stor del sin förklaring i det faktum att Feka har kraftbolagen som stora kunder.

Kolla in en annan rätt så nischad verksamhet: Här bygger ABB sina gigantiska transformatorer

– Vi har en idé om att vi ska kunna ta hela jobbet åt dem när de behöver hjälp att stängsla in sina anläggningar och inrätta moderna passersystem in till dem, med gångportar, motordrivna grindar, övervakningskameror och liknande. Då kan vi montera all utrustning för perimeterskyddet, gräva kabeldiken, dra fram kabel, göra elinstallationen och leverera eventuellt passersystem till det. Sådana jobb gör vi ofta, säger Kent Andersson.

Den goda renommén hos kraftbolagen beror kanske på att Kent själv och flera av de anställda har sin bakgrund inom den.

Mer företagsfokus: Så lyckas Climat 80 vara det stora företaget i den lilla kostymen

– Jag har varit hela mitt liv inom kraftbranschen och arbetat åt bland annat Sollefteå Energi, Graninge och Eon. På Graninge hade jag ansvar för IT och Fastighetsdrift men när Eon köpte företaget 2004 började jag fundera på att starta eget.

– Vi har en idé om att vi ska kunna ta hela jobbet åt dem när de behöver hjälp att stängsla in sina anläggningar och inrätta moderna passersystem in till dem, med gångportar, motordrivna grindar, övervakningskameror och liknande.

Kent berättar att han gick till sin chef och diskuterade det här. Det slutade med att han tog över tio av företagets anställda och övertog alla arbeten och projekt som dessa arbetat med.

Läs om företaget som satsar på elkvalitet

– Vi har hela tiden försökt hitta nya marknader och svängt om företaget efter hand. I dag ser företaget helt annorlunda ut än vad det gjorde vid starten. Jag tycker vi har hittat ett bra koncept. Det är i alla fall unikt!

På elsidan har företaget ökat från 9 till 14 elektriker och just nu söker de ännu fler. Det är lika svårt i Sollefteå som på andra håll att få tag i yrkeskunnigt folk inom elteknikbranschen, så rekryteringen sker till stor del genom att Feka tar emot APL-praktikanter från Ådalsskolan i Kramfors och sedan erbjuder de bästa jobb.

Många söker folk: ”Akut brist på elektriker och vvs-montörer”

– Vi har hela tiden försökt hitta nya marknader och svängt om företaget efter hand. I dag ser företaget helt annorlunda ut än vad det gjorde vid starten. Jag tycker vi har hittat ett bra koncept.

– Vi anställer dem som har bästa inställningen och attityden till elektrikerjobbet. Från förra årets årskull anställde vi tre elever från skolan i Kramfors, berättar Kent Andersson.

– Det var den vägen vi fick fatt på Robin Stattin. Vi är förstås väldigt stolta över att han är svensk mästare och ska representera Sverige i yrkes-VM till hösten, säger Kent Andersson. För att uppmärksamma Robins bedrift lät Kent genast strajpa om Robins servicebil med en rejäl ”mästarlogga”.

Se videon: ”Därför vann de yrkes-VM”

– Den ger kanonfin PR åt oss, säger Kent.

FAKTA

Feka Partners

• Har sitt kontor i Sollefteå

• Verksamma inom elinstallationer, tele, data, säkerhet, kyla, lås och olika entreprenadverksamheter

• Har idag ett 25-tal anställda

• Omsatte 26 miljoner kronor 2015, då med 22 anställda

• Är registrerade i Elsäkerhetsverkets register.