Logga in

”Jag är glad att det är Hager som förvärvat Pmflex Group”

Publicerad
13 jan 2023, 16:59

Tyska Hager köper italienska Pmflex. Ett storförvärv i branschen som välkomnas av Pmflex svenska organisation. ”Jag ser mycket positivt på ett framtida samarbete”, säger sverigechefen Jonas Olsson.

Precis innan jul ingick Hager Group avtal om att köpa upp installatörsrörsspecialisten Pmflex. Men först i tisdags (10/1) gick företaget ut officiellt och berättade om sitt förvärv. Exakt vad köpeskillingen är vill man inte avslöja, men i ett uttalande från Hager lyfter man fram att det är ett ”kompletterande förvärv”.

Läs också:
Dra slang genom reglar – på fem sekunder

Läs också:
Elektrikern bakom prisat kabelskydd söker jobb

– Transaktionen går i linje med koncernens tillväxtstrategi och kommer ytterligare stärka vårt kärnerbjudande, säger Daniel Hager, vd för Hager Group.

Affären är stor och föremål för myndighetsgodkännanden, men hur påverkar det här branschen? Pmflex har ju en betydande svensk verksamhet.

– Pmflex Group Northern Europe AB har haft en mycket fin utveckling den senaste tiden och vår omsättning uppgick 2022 till drygt 610 miljoner kronor. Vi är mycket nöjda med våra nya ägare och jag vill verkligen tillägga att jag är glad att det är Hager som förvärvat Pmflex Group. Hager är ett stabilt familjeföretag med ett långsiktigt tänk och bra värdegrunder, jag ser mycket positivt på ett framtida samarbete som vi båda kommer ha nytta av, säger vd Jonas Olsson till Elinstallatören.

Enligt Jonas Olsson kommer uppköpet inte att påverka organisationen eller installationsföretagen man har som kunder. Hager Group har varit tydliga med att de båda märkena hålls separata.

– För vår svenska verksamhet kommer förändringen inte innebära någon större skillnad då vi fortsätter enligt lagd strategi. På sikt finns det säkert synergier som vi båda kan ha nytta av. Sammanfattningsvis ”business as usual” och båda bolagen kommer fortsätta sin respektive tillväxtresa, säger han.

Men hur är det på sikt och hur ska man agera på marknaden? På den frågan är Jonas Olsson tydlig att det är under respektive flagg man framöver ska agera.

Läs också:
”Boaorm deluxe så det knakar i gipsskivorna och venen i pannan är som en strumpsticka”

– Pmflex kommer finns kvar både som varumärke och bolag. Vi har en stark position på marknaden och är det självklara valet för del flesta installatörer. Vi kommer också under året starta upp vår svenska produktions- och logistikenhet i Göteborg vilket kommer att förbättra vår konkurrensförmåga ytterligare.  

På lite längre sikt är dock förhoppningarna stora på att man ska hitta koncernfördelar, även om man i dagsläget är förtegen om vilka dessa kan vara.

– Det är lite för tidigt att säga än så länge men det är klart att det finns synergieffekter som både Pmflex och Hager kan ha nytta av. Jag ser att det här kommer vara positivt för båda bolagen på våra lokala marknader. För egen del så fortsätter jag min roll som vd för Pmflex Group Northern Europa AB och lämnar ägarskapet inom Pmflex Group.