Logga in

”Boaorm deluxe så det knakar i gipsskivorna och venen i pannan är som en strumpsticka”

Publicerad
10 feb 2022, 09:15

Ett färgstarkt inlägg i sociala medier har skapat engagerad diskussion kring hur man bäst tämjer bångstyriga flexslangar. Här är Peter Welinders arga svada från hans inlägg i Facebookgruppen Inget elfel, men … och fem utvalda tips från kommentarsfältet.

”Flexslang måste vara Frankensteins hämnd till eftervärlden. Jäkla mög som bara flexar och rör sig som en hula-hula dansande boaorm i väggarna när man försöker dra i en dragfjäder.

mer om slangar
9 sätt att fästa slang på enkelgips

Kan underlätta även vid flexslangshantering
Svante duttsar slangutsläpp: ”Jag gillar när det blir snyggt”

Fastnar i räfflorna i varenda sväng som är skarpare än jordens krökning. Doppat första meter av fjädern i Yes och tryckte på hårt. Då gick slangfan av och fjädern försvann ut i isoleringen!!

Fick riva upp en ansenlig del av golvet på vinden och dra ut en massa isolering innan jag hittade var skiten gått av. Sedan ska nya trådar i. Jo, jo, boaorm deluxe så det knakar i gipsskivorna och venen i pannan är som en strumpsticka. Skulle sökt till Franska främlingslegionen i stället, hade varit varit som att glida på en räkmacka i jämförelse med att brottas med dessa förbannade flexslangar.

”Skulle sökt till Franska främlingslegionen i stället, hade varit varit som att glida på en räkmacka i jämförelse med att brottas med dessa förbannade flexslangar.”

Vad är det för fel på gamla hederliga VP-rör som spikas fast ordentligt så det blir en bärande del av huset och som man sedan kan slänga in ledningarna med ena handen i fickan? Var det något min gamla lärare bankade in i skallen på oss oduglingar till glin så var det att lägga rör med snygga svängar som satt som berget. Han ryckte och slet i dem och ramlade takpannorna ner innan rören släppte så var det godkänt, annars fick man höra genom båda öronen vilken obildbar nolla man var och skulle knappt duga till att tvätta sopbilar. Hade han sett detta hade han kölhalat vederbörande i regntunnan.

VP-rör och en jävl-a massa spik äger …

Förutom det så har det varit en jäkla bra dag, chefen fick p-böter, polisen vinkade in bilen före mig (fast vi körde lika fort) och frugan var på gott humör när jag kom hem. Det ni.”

5 tips till Peter Welinders flexslangsproblematik

”Haha, förlägg slangen som man ska å Inget Biltemaskit, så är det inga problem heller. Enda gångerna jag haft problem att dra i slang är när andra lagt slangen. Klassiker är att snickaren lägger slang med fördragen 3-ledare till allt och tror att det är ok så länge det ligger i slang och dolt.” Micke Kardeby

”Sist jag diskuterade ämnet var det samma klammeravstånd på slang som rör som gällde och följer man det så är det väl inga problem? Aldrig haft problem med slang som är bra fäst. Sen är det ju klart enklare med rör men slangen funkar som sagt utmärkt med.” Simon Crash

”Sätt en tuss på en fiskelina. Sug med dammsugare från andra änden men se till att det är tätt mellan munstycke och slang. Funkade bra för mig när det krånglade med för kraftiga böjar.” Börje Liljeroth

Flexslang ska fästas med högst 30 cm avstånd, samt extra klammer som fixerar böjar. Före och efter varje muff ska det sitta en klammer, så det är lite jobb med flexslang om man ska göra ”rätt”… men hur många gör sig allt detta jobb…? Inte många och inte alltid. 30 centimeter är för att inte den energi du tillför när du skjuter in dragfjädern ska tas upp av slangen när den börjar röra på sig, slangen måste hålla emot kraften från dragfjädern och styra dragfjädern framåt i kraftriktningen… Det uppnår man genom att slangen ligger fast mot underlaget. Att hålla slangen fast mot underlager uppnår man med klammer, najtråd, hålband eller liknande. För att inte slangen ska bukta ut för mycket från huvudlinjen av fästpunkter bör avståndet mellan fästpunkterna inte överstiga 30 cm. Lite som att man bör undvika att ha böjar på rör eller slang som sammanlagt är mer än 360 grader. 360 grader är en hel cirkel … och inte skulle du medvetet göra en loop på ditt sp-rör, plaströr eller slang mellan punkt A och B … om man inte vill be om problem, eller hur?” Hans Persson

Läs också:
Svenskt bolag tillverkar plast till VP-rör helt fri från halogen

”Slangen ska sitta fast!! Gör man sådär går det inte. Klamra, och spänn slangen emellan. Får du inte dit någon klammer, typ gles med plast ovanför, stripa slangarna i varandra om du kan. Ofta trycker isoleringen ner slangen så den ligger still iaf, men då gäller det att göra fina böjar. Det går också att fästa med spikband om man inte kommer åt uppifrån och klamra. Sen det viktigaste, köp slang med kvalitet. PM Flex produkter har jag aldrig haft problem med. Tyvärr finns inte Hispeed (blå insida) som fördraget, annars har det varit guld. Mellan reglar kan man fästa slangen med Dutts från Elektroskutt, fungerar väldigt bra!” Wiktor Ahlander

”Ser slangen ut som på bilden i hela längden så blir jag förvånad om ens strömmen kommer fram. En regel när det gäller flexslang: Den som förlägger slangen ansvarar för att dra i tråd. Då lär man sig fort att göra rätt.” Anders Rylander