Logga in

Tre måsten i KNX-installationen

Publicerad
8 sep 2022, 11:00

Vill du göra en modern KNX-installation? Här är tre produkter som proffsen rekommenderar.

Tryckknappsgränssnitt med dubbeltryck

Theben TA 2S, TA 4S, TA 6S och TA 8S är tryckknappsgränssnitt som används när man vill använda traditionella strömbrytare i en KNX-installation.

Patrik Hedlund, Bravida Hudiksvall. Foto: Håkan Persson.

– Här i Hudiksvall installerar vi KNX i vanliga stugor och villor – inte hos kunder med obegränsat med pengar. Många vill ha strömbrytare ur serier som Schneider Electrics Renova eller Exxact. Thebens tryckknappsgränssnitt är bättre än många andra eftersom det utöver korttryck och långtryck också har dubbeltryck. Det är vanligt att man använder korttryck för att tända och släcka och långtryck för att dimra. Dubbeltryck kan vi programmera till det vi vill, som att tända hundra procent ljusstyrka eller att köra ett scenario, säger Patrik Hedlund.

KNX-special:
Fem problem KNX behöver lösa för att få nya fans

KNX-special:
KNX-gurun: Därför har jag inte KNX i min lägenhet

KNX-tryckknapp gör allt enklare för elektrikern

– Med traditionella tryckknappar och tryckknappsgränssnitt behöver elektrikern precis som i en traditionell elinstallation veta hur många dosor som behövs. Fördelen med KNX-tryckknappar är att elektrikern bara sätter en apparatdosa i varje rum. Med en KNX-tryckkknapp som Schneider Pro T kan elektrikern bestämma i programmeringen hur många tändningar det ska vara, mellan en och fyra stycken och med den nybyggda temperaturgivare går det att styra golvvärme och kyla, säger Patrik Hedlund.

Simon Jörgensen, Johnsons El. Foto: Henrik Sannesson

Visualisering är ett måste i en bra anläggning

Det vanligaste att integrera i KNX är värmestyrning. Med Bab-tec EIBport V3 går det att knyta ihop nästan vad som helst.

– Det går att flytta ljudet från Spotify till din stereo hemma när du tänder ljuset. Vi kan få in jordfelsövervakning och mycket annat. Visualiseringen är nästan ett måste i dag. Det blir en bra upplevelse att kunna styra hemmet från en iPad eller mobil, säger Simon Jörgensen, vd Johnsons El.

knx-special
10 skäl att välja KNX i villan 2022

Mycket tryckknappsgränssnitt för pengarna

Jens Abrahamsson, Styrgrossisten.

– Det är mycket snack om priset för KNX-produkter. Men Eelectrons AD84 ger oerhört mycket KNX för pengarna. Den har fyra binäringångar och 4 temperaturingångar. Det här innebär till exempel att man kan mäta temperaturen både vid golvet och luften i två rum och använda den för att styra golvvärme genom att ställa in börvärden. Termostatfunktionen hanterar värme, kyl eller kombinerad värme och kylzoner. Dessutom kan den styra återfjädrande tryckknappar, det säger Jens Abrahamsson, partner Styrgrossisten.