Logga in

”Det är förbaskat trevligt i den här branschen”

Publicerad
17 nov 2020, 08:31
| Uppdaterad
9 apr 2021

Hon började sköta ekonomin i makens enskilda firma, blev snart delägare, vd – och så köpte de upp en dubbelt så stor firma. Theresa Östman på rörfirman GF100  gillar när det händer saker.

Hur går det för företaget så här i coronatider?

– Bra, faktiskt. Den 12 mars hade vi ett krismöte med personalen där vi sa att vi inte visste hur det skulle gå. Telefonen tystnade och servicejobben gick ner. Arbete för två man försvann, men vi hade turen att ha mycket entreprenadjobb som kunde sysselsätta hela personalen.

Chefredaktören har också mött Saira Alladin, underhållschef på Vattenfall eldistribution: ”Elnätet är föråldrat och lider av kapacitetsbrist”


Ser det bra ut med jobb framöver också?

– Ja, just nu, men det kan komma ett bakslag 2021. Det finns visserligen väldigt många jobb att räkna på, men det är många andra som också räknar på jobben.

Hur hamnade du som ekonom som vd och delägare av en VVS-firma?

– Jag började med att hjälpa till med ekonomin i min man, Patrik Larssons, VVS-företag Fjärdhundra Rör. Sedan blev jag anställd vd, så småningom delägare och så köpte vi en dubbelt så stor rörfirma, Grillby Rör. I dag är vi ett företag, GF100. Det har gått snabbt och samtidigt som vi expanderade som mest byggde vi hus och hade fyra barn som var under tio år. Jag gillar när det händer saker.

Tänker ni att företaget ska växa mer?

– Nej, vi har hittat en nivå som är bra och som vi ska försöka hålla med omkring 20 anställda. Blir vi mycket större måste vi hitta fler VVS-montörer, vilket är svårt, och fler projektledare. 

Det bästa med att jobba i installationsbranschen? 

– Det är förbaskat trevligt! Lättsamma, okonstlade människor överallt. Det passar mig. Sedan finns det attityder som inte alltid är så bra för branschen. Själv är jag van men samhället förändras och vi måste anpassa oss för att få en större mångfald. Vi måste kunna rekrytera från hela befolkningen.

Du har engagerat dig i branschfrågor som ledamot
i Installatörsföretagens styrelse. Vad vill du förändra?

– Kompetensförsörjningen är viktig men också att fack och arbetsgivare måste samarbeta bättre för att nå moderna kollektivavtal som gagnar båda parter bättre än i dag.

Skulle du rekommendera branschen till en 15-åring?

– Ja, vill man jobba inom bygg med något praktiskt tycker jag att el och VVS är bra val. Vill man sedan vidare så går det att hoppa på yrkesprogrammen för att bli till exempel projektledare. Men jag -skulle säga till 15-åringen att vara noga med att välja en skola som är bra för kvaliteten skiftar.

Hantverkare har inte alltid bästa ryktet. Kommer ni i tid till kunderna?

– Ja, självklart och händer det något som gör att vi blir försenade så ringer vi och meddelar det. Det är viktigt för oss.

Hur hanterar ni frågan kring materialpriser?

– Vi sköter allt det manuellt och är inne och petar i varje order för att ge kunderna rimliga priser, det är ett påslag på material men ett rimligt sådant.

Hur är du som ledare?

– Jag vill ha en så platt organisation det går, en dialog med de anställda så att alla är involverade. Det är min och min man Patriks filosofi med att driva företag. Och jag har stor hjälp
av Marina Eklöf-Hofberg som är ekonomichef och vice vd. Hon är också nära de anställda. Men samtidigt är jag inte rädd att ta tuffa samtal om det behövs.

FAKTA

Theresa Östman

Ålder: 47.
Familj: Man och fyra barn.
Bor: Villa i Enköping.
Utbildning: Ekonom.
Karriär i korthet: Jobbat med webbutveckling och som ekonomichef i olika bolag innan jag blev anställd vd här och sedan delägare tillsammans med min man Patrik.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Går upp, klär på mig och borstar tänderna. Efter tio minuter är jag på väg till jobbet.
Ditt senaste hemmafix?
– Min man och jag har gjutit en uppfart med värmeslingor.
Vad ligger på nattduksbordet?
– Kepplers senaste, ­Playground.
Dold talang?
– Kan spela piano och dragspel.
Hur sportar du helst?
– Gym, även om jag tagit en corona-paus.