Logga in

Så sänkte Linus bränslekostnaden med 20 procent

Publicerad
23 mar 2022, 12:20
| Uppdaterad
25 mar 2022

Bränslepriserna rusar och många rasar och kräver politiska åtgärder. Egenföretagaren Linus Lindholm tog saken i egna händer. Men när han berättade om det på Facebook var det inte bara klang och jubel. – Många tänker ”det är inte mitt problem”.

Text

–  Jag har kört bränslesnålt det senaste året. Men framför allt nu på senare tiden när dieselpriserna gått upp till över 20 kronor litern tycker jag att det gör stor skillnad om man kör så ekonomiskt som möjligt, säger egenföretagaren Linus Lindholm på Lalina Rör i Kil.

Hållbarhet
10 transportbilar som lättar på klimatsamvetet

Material
Skåpinredning nu inget hinder för att få klimatbonus

När han började köra mer medvetet hamnade han på 0,62 liter per mil jämfört med 0,78 tidigare, något som han ville tipsa kollegorna om på Facebook.

Linus Lindholm bor i Kil i Värmland och jobbar främst i närområdet, inte storstadstrafik och bilköer som det kan vara för andra. Just det har han fått kommentarer om, vissa påpekar att det beror på vilken miljö som man kör i.

– Det som jag vill poängtera är den sänkta förbrukningen med 20 procent. Det kan man faktiskt uppnå även i tät trafik och stadskörning genom enkla knep i sitt körbeteende. Jag tycker att det blir mer relevant när man pratar procent. Då gäller det ju alla, säger han.

Hur gör du när du kör smart?

– Jag håller avstånd i trafiken, motorbromsar, accelererar minimalt och gör inga onödiga omkörningar. Jag har alltid varit ekonomisk, men har blivit mer medveten om mitt körsätt när jag ser vilken stor besparing det gör för företaget.

Märker du av ökat intresse för att köra mer bränslesnålt bland kollegorna?

– Ja, det tycker jag men samtidigt märker jag att det är många som skiter i det och tänker ”det är inte mitt problem.” De tycker att det är arbetsgivarens ansvar, men jag är ju egenföretagare.

Alternativ till fossildrivet?
Allt fler installatörer väljer elbil

Vad gör du om bränslepriserna fortsätter öka?

–  Då behöver jag öka mina inkomster och det kommer i slutändan att gå ut över kunden som får betala mer.