Logga in

Skåpinredning nu inget hinder för att få klimatbonus

Publicerad
6 dec 2019, 10:16

En oavsedd miss i bonus-malus har gjort att servicebilar som går på el gått miste om klimatbonusen på 60 000 kronor om de inreds med fasta hyllor . I går ändrade regeringen reglerna.

Den som köpt en servicebil som går på el har kanske trott att den skulle få klimatbonusen på 60 000 kronor. Men bonusen har förutsatt att fordonet är typgodkänt enligt lagtext och det typgodkännandet har fallit efter att man monterat in fasta hyllor och gjort en ny registreringsbesiktning. Det här var inget man avsåg från regeringens sida. Och det har nu rättats till.

Transportbilarna som vinner på bonus-malus

Det andra problemet med Bonus-Malus som nu får en ändring är var utsläppsgränsen ska gå. Den tidigare gränsen på 60 gram koldioxid per kilometer höjs till 70 gram per kilometer. Skälet är att den nya WLTP-körcykeln som är mer anpassad efter verklig körning gör att bilarnas koldioxidutsläpp blivit något högre. 

Skattechock på transportbilar vid årsskiftet

– Det är mycket positivt att klimatbonusen lett till en kraftig ökning av elbilsförsäljningen. Nu breddar vi den så att det är möjligt att få en bonus även om bilen exempelvis inretts särskilt för hantverkare, anpassats för personer med en funktionsvariation eller konverterats till gasdrift, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Så slår skatten mot tjänstebilar