Logga in

Mr Vätgas rullar ut tankställen

Publicerad
15 mar 2022, 08:35

Vägkrogskedjan Rasta ska bygga 23 nya vätgastankstationer. Målet är att producera vätgasen på plats.

– Man brukar prata om hönan- och ägget-problemet. Vad ska byggas först: bränslecellsfordon eller tankstationer för vätgas? Nu knäcker vi ägget och bygger stationerna, säger Hans-Olof Nilsson, alias Mr Vätgas.

Vätgasdrömmen lever på Gotland:
”I stället för allt domedagssnack vill jag göra något”

Hans-Olof Nilsson är medgrundare på Nilsson Energy AB, vars systerföretaget REH2 AB gör en storsatsning på nya tankstationer för grön vätgas. De ska placeras på 23 av vägkrogskedjan Rastas befintliga anläggningar, och målet är att producera vätgasen på stationerna.

För att det ska vara möjligt måste en elektrolysör få tillgång till minst 1 MW grön el från det lokala elnätet på platsen. Det kommer inte att vara möjligt på alla de 23 stationerna. Då är planen att i stället placera elektrolysörer vid vindkraftverk i närheten och sedan frakta vätgasen till tankstationerna.

Finansieringen är säkrad i form av 354 miljoner kronor från Klimatklivet och ytterligare 161 miljoner från investeringsbolaget Qarlbo, som är moderbolag till både Nilsson Energy och REH2. Den första stationen byggs i Mariestad, som sedan tidigare har en vätgastankstation som producerar egen vätgas från solceller.

Läs om den befintliga stationen i Mariestad:
Nu fixar off grid-macken sin egen vätgas

Förutom i Mariestad ska installationer göras på ytterligare sju Rastastationer under 2023: Håby, Hallandsåsen, Lilla Edet, Ödeshög, Brändåsen, Markaryd och Värnamo. Hela utbyggnaden ska vara klar 2025 och då ska det gå att tanka egenproducerad vätgas på följande 15 Rastastationer: Tanum, Grums, Värmland, Arboga, Hagsta, Tönnebro, Nyköpingsbro, Ringarum, Mantorp, Götene, Falköping, Ulricehamn, Vårgårda, Kalmar samt Småland.

Sedan gäller det att försäljningen av bränslecellsbilar tar fart så att någon kan tanka på de nya stationerna.

– Vi är väl medvetna om det dröjer tills det blir ekonomi i det här, men vi har finansiering för att täcka driftunderskottet de första åren, säger Hans-Olof Nilsson.
Han har för egen del varit självförsörjande på el och värme hemma i 500-kvadratsvilla i Angered sedan mars 2015.

Läs hur Hans-Olof klarar vintern med egen vätgas:
”Elpriset spelar ingen roll för oss”

Produkten som Nilsson Energy erbjuder heter RE8760. Det är ett nyckelfärdigt energisystem med elektrolysör, batteri, kompressor, bränslecell och styrsystem som anpassas efter kundens behov.