Logga in

”Jag är numera den ende i den här landsändan som har kylbehörighet”

Publicerad
22 feb 2022, 11:29

Sture Söderström, 74, får aldrig göra ett dåligt jobb. Han är elektriker i de glesbefolkade bygderna uppe i landets nordöstra hörn där alla känner alla.

Elinstallatören träffar Sture Söderström när han är på besök hos en av sina kunder, Urpo Taskinen i Vittangi. Vittangi ligger fem och en halv mil från Lannavaara där Sture har sin elfirma och är en by med drygt 700 invånare.

Mer personer inspirerar:
Ida startade elfirma – direkt efter plugget

Och uppfinner saker:
Svante duttsar slangutsläpp: ”Jag gillar när det blir snyggt”

– Det här är en av de större tätorterna här uppe och alldeles nästgårds för mig, konstaterar Sture som kört över även för att få en fika och en pratstund med Elinstallatörens reporter som rest 1 320 kilometer. 

Hos Urpo Taskinen installerade Sture Söderström sin första solpanelsanläggning så han passar på att titta till den när han ändå är här.

Som elektriker i dessa trakter gäller det att inte missa några möjligheter att öka på menyn av olika jobb att erbjuda kunderna – för de är inte så många till antalet och de bor ofta långt ifrån varandra.

– Det kan vara tjugo mil enkel resa ut till en kund och då kan du på samma gång fixa elproblem, laga en haltande värmepump och dra lite nya rör så blir det lättare både för dig själv som installatör och för kunden att få ekonomi på det hela, förklarar Sture.

”Du måste göra bra ifrån dig hela tiden också. Alla känner alla här, får du dåligt rykte på grund av ett illa utfört jobb så är det kört för dig!”

Sture Söderström har drivit Lannavaara El sedan 1982. Då hade han arbetat som malmletare åt Sveriges Geologiska Undersäkningar i många år men skaffat sig elkunskaper på distans. Efter godkänd tentamen hos dåvarande EUU i Nyköping fick han allmän behörighet och kunde etablera sig i elteknikbranschen. Senare har han också läst in kylbehörighet, ett certifikat som gett honom massor av uppdrag genom åren. 

Sture Söderström. Foto: Fredric Alm

– Jag är numera den ende i den här landsändan som har den behörigheten. Det har blivit många jobb med kylteknik i skolor, turistanläggningar och butiker i Tornedalen och ibland ända in på den finska sidan, berättar Sture Söderström. 

Kylcertifikatet han förnyar hos Incert vart femte år gäller nämligen i hela EU.

– Det kostar några tusenlappar varje gång certifikatet ska förnyas, men det är väl använda pengar.

Nu har det snart blivit 30 år som elektriker och kyltekniker för Sture. Vid fyllda 74 kan han ännu inte se slutet av den yrkesbanan. Genom åren har han etablerat sig som något av en räddande ängel hos tornedalingar och andra som bor i glesbygden här uppe. Det tog inte lång tid för Sture att inse fördelen med mångsidighet. Hans servicebuss är utrustad för de flesta jobb inom el, VS, kyla, larm och säkerhet.

– Jag hade tur som drog i gång min firma i början av åttiotalet för det årtiondet hände det ganska mycket här uppe. 

De nordliga delarna av landet satsade på turism och gruvindustri och ingöt på så vis nytt mod också i kommunala verksamheter, handel och transportnäring. Så nog har Sture Söderström haft att göra alltid, men det är förstås inte så att jobben kommit av sig själva. 

– Du måste göra bra ifrån dig hela tiden också. Alla känner alla här, får du dåligt rykte på grund av ett illa utfört jobb så är det kört för dig! Man får erbjuda livstids garanti helt enkelt och alltid sträva efter att lämna nöjda kunder efter sig. Då behöver du inte lägga några pengar på reklam eller annan marknadsföring!

Under vintermånaderna kandet vara bistra förhållanden i de här trakterna. Det kan gå veckovis utan att termometern kryper över tjugo grader. I början av december förra året var Sture Söderström tvingad att hålla sig hemma i Lannavaara – det var mer än 35 grader kallt. 

Det kan vara tjugo mil enkel resa ut till en kund för Sture och då kan du på samma gång fixa elproblem, laga en haltande värmepump och dra lite nya rör

De här väderförhållandena i kombination med långa avstånd och långa inställelsetider när en kund behöver akut hjälp har lett till att Sture etablerat egna säkerhetsnormer för vissa installationer.

– Om det är en kund som är beroende av att elen fungerar så sätter jag alltid dubbla jordfelsbrytare i centralen och sektionerar elen i två slingor så att det alltid finns el tillgänglig om något går fel och en jordfelsbrytare löser ut. Kunderna ska vara trygga med att det går att arbeta vidare i butiken eller på macken om något går galet, menar Sture Söderström.

Läs också:
Stumpsamlarens uppfinnare: ”Bättre att folk köper direkt av oss”

Det är lätt att förstå varför Sture valt att inte ta ut pension och ägna sig åt annat. När han pratar om sitt jobb och sina kunder är det med sådan värme att kylan över Vittangi förbleknar.

– Det här är ett riktigt kul jobb med alla sina utmaningar, också för en gubbe som jag. Han däruppe får väl bestämma hur länge jag kör vidare …