Logga in

9 sätt att fästa slang på enkelgips

Publicerad
8 jul 2022, 09:50

I en tråd i Facebookgruppen Inget elfel, men … diskuteras det i inte ­mindre än 75 kommentarer hur man smidigast fäster slang på ­enkelgips. Vi bad Daniel Carnegård, lärare i elteknik på Brinell­gymnasiet i Nässjö, tycka till om de olika metoderna.

Daniel Carnegård.

1 Plyfaremsa eller liknande i gipsen och skruvar Tc-s

Kommentar från Facebook: ”Ska mycket slang ned så drar jag oftast en plyfaremsa eller liknande i gipsen och skruvar Tc-s i den.”
Daniel Carnegård (DC): Ja du, det är en lösning som allt annat. Jag är skeptisk till om man ska skruva nåt i skivan över huvudtaget. Om man ska in i väggen sedan går det bara från den ena hållet.

mer om hur man får saker att sitta:
Stor guide: Har du stenkoll på infästning?

quiz:
Upp till bevis! Vad kan du om infästning?

2 Mot regeln

Kommentar: ”Ska inte ligga mot gipsen utan ska vara i mitten av väggen. Så mot regeln.”
DC: Det här är ett bra sätt. Vill man göra om saker blir det lättare, den ligger inte och fladdrar i mitten. Det handlar inte om några långa sträckor för att komma till en regel, de brukar ligga på ett avstånd på 45–60 cm.

3 Med smältlim

Kommentar: ”Helst i regeln om det går annars använder jag smältlim. Jag brukar sätta fast slangen med några ­skruvklammer som jag skruvar i halvvägs (så att skruven inte går igenom ­gipsen) för att hålla slangen på plats när jag ­limmar så slipper jag stå och hålla ­slangen tills limmet härdat. Sedan kan man låta klamrarna sitta kvar om man vill, men jag brukar ta bort dem ifall jag råkat skruva igenom gipsen. Det är lätt hänt.”

DC: Smältlim är aldrig en bra lösning, det brukar inte sitta ordentligt. Jag har varit med på installationer där smältlim har ­använts, vi fick åka dit och göra om för det släppte efter ett par år.

”Spänn slangarna så de gör toner som en gitarr när man drar handen över dem. Så behövs ingen ­fastsättning.”

Kommentar från Facebook

4 Inte alls

Kommentar: ”Fäst inte så är det nästan omöjligt att skruva eller spika i den när man skall sätta upp något på väggen.”

DC: Bättre alternativ än de andra. Vp-rör är okej att inte fästa, men så fort det är slang blir det problem om man ska dra om sedan och de sitter fast. Då får man blåsa med ­dragtrådar och det brukar bli bekymmer.

Man spelar gitarr med slangsträngar.

5 Spänn dem som gitarrsträngar 

Kommentar: ”Spänn slangarna så de gör toner som en gitarr när man drar handen över dem. Så behövs ingen ­fastsättning.”

DC: Jag skulle inte rekommendera det. Så fort du kommer till en böj blir det ett problem, raka sträckor, visst, men böj — då blir det ett väldigt hårt knä. Men jag tror personen som kommenterade var medveten om det.

6 Fyll med fogskum

Kommentar: ”När väggen är färdig — borra ett hål och fyll med fogskum. Sedan skramlar det inte.”

DC: Klassiker. För elektrikern är det här en kanonlösning för att få slang att sitta. Men om någon annan hantverkare kommer blir det problem. Man gör sig ovän med … typ alla … om man skulle göra den här varianten.

C-fix GR-klammer.

7 Med c-fix GR-klammer

Kommentar: ”Castors både 16 och 20.”

DC: Jag är emot att fästa på gipset i väggen. Den här klammern är bra att fästa rör på vägg — men inte i gipsvägg. Och hursomhelst en för dyr lösning.

8 skruv rakt i gipset

Kommentar: ”Skruv rakt i gipset. Glöm inte att dom måste vara längre än 13 mm, annars syns dom inte på andra sidan.” Den här kommentaren har fått 26 likes så då måste den väl vara något i hästväg?
DC: Haha, ja, om man vill irritera så ska man göra precis så där.

mer tips och trix:
Två år med DCL: ”Det finns bara en sak som är bra”

9 med ­tuggummi

DC: Jag har diskuterat det där med en elev som fäste allt med tuggummi. Han tyckte det var så bra och det sitter som berget. Han gillade silvertejp också. Men det känns som en hemmalösning. Det funkar, men är inte yrkesmässigt.