Logga in

Solceller med stickpropp – inte ok

Publicerad
19 jan 2022, 15:12
| Uppdaterad
27 jan 2022

Elsäkerhetsverket ser tre risker med solceller som matar ström baklänges in i schukouttag. Nu stoppas produkterna.

Elsäkerhetsverket startade i somras en marknadskontroll av en ovanlig solcellslösning från Sun Power Nordic AB. Det rör sig om ett solcellspaket med mikroväxelriktare som kan anslutas med stickkontakt i vanliga schukouttag. Panelerna är på 300 W styck och kan parallellkopplas för att få högre effekt.

Läs också:
Johanna laddade bilen i Schukouttaget – och förlorade sitt hem

Fler försäljningsförbud:
17 optimerare från Solaredge säljstoppas

– Vi vänder oss till personer som är nyfikna på solcellstekniken men kanske inte har råd och plats att göra en stor installation på ett tak. Vi vill att vem som helst ska kunna köpa och installera solcellspaket som vilken hushållsmaskin som helst, sade företagets vd Daniel Bruno till Elinstallatören i höstas.

I mitten av januari beslutade Elsäkerhetsverket om försäljningsförbud. Inspektör Morgan Wojcik berättar att standarden för stickproppar visserligen inte säger explicit att ström inte får matas baklänges in i uttag för allmänbruk.

Morgan Wojcik.

– Men stickproppen används inte som den var avsedd för och ger i det här fallet inte tillräcklig säkerhet mot elchock, säger han.

Problemet är att stickproppens stift riskerar att bli spänningssatta trots att de är beröringsbara. Att produkten har ett elektroniskt skydd som stoppar utmatning av ström när kontakten inte är ansluten räcker inte. Ett mekaniskt skydd krävs, enligt Elsäkerhetsverket.

Myndigheten har även identifierat två risker som kan uppstå i anläggningar där produkten installeras. Dels kan solcellerna bakmata ström ut på nätet vid elavbrott, dels kan anläggningen få högre ström än vad den är dimensionerad för. Ta exempelvis en anläggning där en gruppledning dimensionerad för 10 ampere har ett uttag i köket och ett på balkongen. Om en eller flera solceller kopplas in i uttaget på balkongen kan en kraftig förbrukare i köket få ett antal ampere från solcellerna plus 10 ampere från nätet. Då finns risken att gruppledningen överbelastas.

– Man kan inte räkna med att en lekman har tillräcklig kunskap för att förstå att anläggningen kan bli överbelastad, säger Morgan Wojcik och fortsätter:

– Därför måste en produkt som matar ström ”baklänges” anslutas fast till anläggningen. Det ska göras av ett auktoriserat elinstallationsföretag som kan bedöma den aktuella installationen och förändra den på ett korrekt och säkert sätt ifall det behövs.

Vätgas ger el och värme i villan:
”Elpriset spelar ingen roll för oss”

Elsäkerhetsverket har ett liknande ärende mot företaget Sol och sol AB som också marknadsför stickproppsanslutna solceller. Den granskningen är inte avslutat ännu.