Logga in

Sandviken-elektrikern Mikael hjälper översvämmade hushåll: ”Det har varit riktigt galet”

Publicerad
18 aug 2021, 16:10
| Uppdaterad
19 aug 2021

När Elinstallatören Sandviken har pumpat ur en källare är det dags att fixa elen hos en annan familj. Men: ”Som elektriker använder man ju inte pump i jobbet …”

Vägar regnar bort, hus riskerar att rasa, källare svämmar över och barn måste stanna hemma från skolan. Gävleborgs län har drabbats av det värsta skyfallet på decennier, som fortfarande pågår när detta skrivs (onsdag eftermiddag).

Om fastigheten översvämmas bör du kontakta en elinstallatör
Drabbade uppmanas kontakta elinstallatör

I januari 2005 gjorde stormen Gudrun över 700 000 elkunder strömlösa
Så minns vi stormen Gudrun: ”Det var fel att ge sig ut och jobba i den blåsten”

“Behöver ni hjälp, ring mig!”, lyder texten till en Instagram-bild på en bortspolad väg vid Engesbergs camping i Gävle. Det är elektrikern Mikael Svahn, vd för Elinstallatören Sandviken AB, som står bakom uppmaningen och folk ringer dygnet runt. 

–  Det har varit riktigt galet. När vi precis har pumpat ur en källare är det dags att fixa elen hos en annan familj. Och så där håller det på. Vart och vartannat hushåll i Sandviken och Gävle har 30 centimeter  vatten i källaren, säger han och förklarar att de samlat ihop egna och lånade pumpar för att kunna hjälpa till på bästa sätt.

– Som elektriker använder man ju inte pump i jobbet. Därför kör vi med egna grejer, säger han och förklarar att han just nu är på väg till ett översvämmat stall. 

Katarina Lindbergs källare. Foto: Privat

En av de många Gävlebor som fått sin källare med förråd och tvättstuga översvämmad är Katarina Lindberg. 

– Det är fruktansvärt och det allra värsta är att familjefotona nu är förstörda, säger hon, men är ändå glad över att hon har fått låna grannens pump.

Det är även många som har ringt till Rörjouren i Gävle för att få hjälp med sina översvämmade källare. Men där har det tagit stopp.

Översvämningskatastrofen på Balkan orsakade stora skador på elförsörjningen
Elbranschen hjälper balkan

– Vi kan ingenting göra. Vi jobbar inte med att pumpa bort vatten, säger Tomas Nyman, styrelseordförande i Nordvall-Nyman Rörjour som annars erbjuder rör- och VVS-jour dygnet runt i Gävle. 

– Självklart hjälper vi till med akuta jobb som att reparera läckor och fixa avloppsstopp. Men när det blir sådana här extrema skyfall är det inte mycket vi kan göra.  

SMHI har uppmätt över 160 millimeter regn på ett dygn i Gävle. Vilket är den största nederbörden på över 20 år.