Logga in

Risk för strömförande vatten i översvämmad källare – eller?

Publicerad
30 aug 2021, 10:45

Elfara! Gå absolut inte ner i vattenfyllda källare, varnade bostadsbolaget. Men hur stor är elfaran för boende och elektriker? Elsäkerhetsexperten reder ut.

När himlen öppnade sig över Gävleborg gick bostadsbolaget Gavlegårdarna ut med en varning: ”att absolut inte gå ner i vattenfyllda källarutrymmen och förråd. Risken är att vattnet blir strömförande då el kan ligga på i huset.”

Elektrikern Mikael hjälper översvämmade hushåll:
”Det har varit riktigt galet”

Läs också:
Solceller med schukokontakt – är det ok?

Budskapet fick fart på diskussionen i Facebookgruppen Elektriker utan gränser. Finns det verkligen en risk för elfara? Vi bollar vidare frågan till Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

Fredrik Byström Sjödin.

– Det finns en viss förhöjd risk, och det är bra att vara försiktig om man ska gå ner i en översvämmad källare. Men för att något ska bli strömförande måste det finna en sluten krets; i det här fallet måste vattnet leda ström från något spänningssatt till jord. Men när exempelvis ett vägguttag hamnar under vatten så kommer vattnet att kortsluta fasledare och skyddsjord. Då går säkringen, säger Fredrik Byström Sjödin och tillägger:

– Det finns ingen anledning att vada runt i vattnet i onödan, men jag skulle inte kalla det livsfarligt. Du kan jämföra med myten om brödrosten i badkaret.

Berätta!

– I Hollywoodfilmer dör ibland någon när en brödrost hamnar i badkaret. I verkligheten blir det kortis i brödrosten, och säkringen går långt innan du drabbas av strömgenomgång.

Är det ok att gå ner i sin översvämmade källare för att rädda prylar?

– Om du måste ner i källaren så skruva först ut säkringarna i mätarskåpet och se till att det strömlöst i hela huset för säkerhets skull. Behöver du ljus får du ta med dig en ficklampa ner, säger Fredrik Byström Sjödin.  

Vilka risker finns vid eljobb i vattendränkta hus? I Gävle vadade elektriker runt i bara kalsongerna för att nå elcentraler i radhuskällare, rapporterar exempelvis GP.

– Det finns en potentiell risk om du står med fötterna i vatten och ska göra jobb i en gruppcentral som kanske inte är vattentäckt. Då är du väldigt bra jordad och kan få strömgenomgång om du kommer åt spänningsförande del. Det är det farliga. Men när säkringarna är urskruvade tycker jag det låter långsökt att man skulle kunna få ström i sig genom att bara vada omkring.

Vattens elektriska ledningsförmåga varierar beroende på hur rent det är. Vad gäller i översvämmade källare?

– Kemiskt helt rent vatten leder inte ström, men sånt vatten har du inte efter en översvämning. Då får du in skitigt dag- och avloppsvatten och kan räkna med att det finns mycket joner som kan leda ström.  Men säkringen bryter som sagt när det blir kortis, säger Fredrik Byström Sjödin.

Antag att säkringarna har löst ut i bostaden. Finns det en risk att vattnet kan bli strömförande om det omgivande elnätet är spänningssatt och i kontakt mer vattnet?

– Nätet kan förstås fortfarande vara spänningssatt, men även det är avsäkrat. Om mätarskåpet hamnar under vatten går ju säkringarna på gatan, så jag kan inte se något fall när det kan bli ett problem.

Efter branden:
”Laddar aldrig med timer”

Ok, när vattnet har runnit undan kan en elfirma få i uppdrag att slå på spänningen igen. Vad ska elektrikern tänka på?

– Vatten och el är ingen bra kombination. Har du haft översvämning i vägguttag och dosor måste du först se till att de är torra och att allt ser ok ut.  Och du måste göra en riskbedömning för ditt arbete. Kan jag använda vanliga arbetsmetoder? Måste arbetet vänta tills allt är helt torrt? Ska matningen tills vidare dras från en torr plats? Det är inga underligheter – gör en riskbedömning, säger Fredrik Byström Sjödin.