Logga in

Han sprider utredningar om elolyckor på nätet

Publicerad
9 aug 2021, 05:48

”Människor gör fel ibland, och det är helt ok. Men om man hemlighåller misstagen dras inga lärdomar.” Elsäkerhetsexperten Tomas Winter om branschens rädsla för negativ publicitet.

Elsäkerhetsexperten Tomas Winter gör konsultuppdrag inom elsäkerhet för Peritum, som har flera stora energibolag bland kunderna. Under våren har han börjat lägga ut utredningar och domar som rör elolyckor i en kunskapsbank på webben. Vi ställer fem frågor:

VARFÖR VILL DU SPRIDA DEN HÄR INFORMATIONEN?

– I utredningar och domar finns mycket information som kan ge lärdomar. Men när utredningarna pågår råder ofta undersökningssekretess, och rättsprocessen kan ta flera år. När domen väl kommer är företagen sällan jättesugna på att säga ”vi tabbade oss rejält för fyra år sedan, och nu vill vi sprida kunskap om vad som gick snett”. Men i vår kunskapsbank kommer viktig information om principiellt intressanta olycksfall upp till ytan, säger Tomas Winter.

Läs också:
Elnät stod för 12 av 17 dödliga elolyckor bland elyrkespersoner

Tystnadskulturen:
”Skräm inte upp mina montörer”

VILKA REAKTIONER HAR DU FÅTT?

– Responsen har varit oerhört bra, och flera branschkollegor har redan börjat dela med sig av sitt eget material.

DU VILL VERKA FÖR STÖRRE TRANSPARENS I BRANSCHEN. VARFÖR?

– Människor gör fel ibland, och det är helt ok. Men om man hemlighåller misstagen dras inga lärdomar, och då finns risken att händelsen upprepas. Därför måste energibranschens tystnadskultur avvecklas, säger Tomas Winter.

HUR YTTRAR SIG TYSTNADSKULTUREN?

– Jag har exempelvis hjälpt ett företag som har varit oerhört proaktivt i sitt säkerhetsarbete. Men de vill inte berätta om sina framgångar eftersom det skulle kunna antyda att företaget har haft problem med säkerheten. De är livrädda för negativ publicitet. Och hos entreprenörerna slår självcensuren till, de vågar inte stöta sig med uppdragsgivaren.

Strömgenomgång i traktorkorg:
Två montörer drabbade av ännu en induktionsolycka

FLER EXEMPEL?

– Jag fick nyligen kännedom om en incident som skulle kunna ge viktiga lärdomar. Men företaget vill inte att jag ska sprida informationen trots att ingen har gjort något fel, det var ett tekniskt problem.

– I värsta fall lyfts elsäkerhetsproblemen inte ens internt. Jag var på ett företag där en allvarlig olycka inträffade för några år sedan. Men medarbetare som faktiskt jobbade med elsäkerhet hade inte fått veta vad som hade inträffat. Då begärde jag ut företagets interna utredning från polisen och skickade till dem, säger Tomas Winter.